Ny investeringstjänst vill förenkla börshandel-och på sikt göra den gratis
Trots ökande handel i världen med börshandlade indexfonder ligger Sverige allt för långt efter när det gäller denna sparform, anser Henrik Jönsson, produktansvarig för investeringstjänsten Frejvid. Genom låga priser hoppas han nu kunna utmana storbanker och nätmäklare.
Inflödet av börshandlade fonder (ETF:er) har expanderat i olika delar av världen under det senaste decenniet. I dag kan man köpa ETF:er med exponering till allt från blockkedjeteknik till mer traditionella tillgångsklasser som globala räntor. Men samtidigt som omkring 40 procent av sparande privatpersoner i USA investerar i ETF:er, och motsvarande siffra för Europa ligger mellan 20-30 procent, är dessa fonders popularitet i Sverige jämförelsevis blygsam.
Endast 2,4 procent av Avanzas kundbas och 4 procent av Nordnets, investerar i ETF:er, enligt bankernas egna siffror.
– Man kan undra varför det ser ut så. Svenska är generellt bra på att investera i fonder och aktier men verkar helt ignorera den sparform som växer snabbast i världen just nu, säger Henrik Jönsson, produktansvarig för investeringstjänsten Frejvid, som erbjuder börshandlade indexfonder från ledande leverantörer.
Att börshandlade fonder upplevs som för komplicerade för privatpersoner och småsparare är inte främsta skälet till att Sverige ligger efter den globala ökningen av denna växande sparform
Bakomliggande faktorn till att Sverige ligger efter är att storbanker och nätmäklare inte vill att du ska spara i börshandlade fonder, säger Henrik Jönsson, som tidigare arbetat på kapitalförvaltaren iShares Blackrock. De gör det onödigt svårt att handla ETF:er eftersom de tjänar mer på att sälja fonder med höga avgifter. Storbanker tjänar mer på höga avgifter och nätmäklare erhåller högre kickbacks på fonder med höga avgifter. De gör det svårt eftersom de har sina vinstintressen i fokus och inte vad som enligt all statistik är bäst för kunden, resonerar han.
Investeringstjänsten Frejvid har som mål att på en digital plattform erbjuda sparande i indexfonder med låga avgifter, enligt Henrik Jönsson i syfte att göra det enklare för kunden. Det handlar dock inte om någon robottjänst; tvärtom är kunden aktivt involverad och väljer själv vilka indexfonder hen vill köpa eller sälja.
Ligger trots allt inte ett värde även för kunden i professionell bolagsanalys, som den bakom aktivt förvaltade fonder, även om avgiften blir högre?
– Det finns absolut värde i bolagsanalys eftersom det finns aktiva fonder som levererat bra avkastning. Dock har du som kund alla odds mot dig när du investerar i aktiva fonder eftersom statistik visar på att 9 av 10 aktiva fonder inte klarar av att slå sitt jämförelseindex över tid.

Internationellt ligger närmaste konkurrenterna i freetrade-bolagen, i Sverige är det nätmäklare som Avanza och Nordnet.
Frejvids courtage ligger på 0.15%, och valutaväxling vid handel i annan valuta än svenska kronor är 0.25%. Courtage hos konkurrenterna ligger på samma nivå, medan valutaväxling ligger på mellan 0.25%-0.5%.
– Vi försöker vara billigare än konkurrenter där vi kan, eftersom många av de fonder vi erbjuder handlas i annan valuta än svenska kronor, säger Henrik Jönsson.
Avanza och Nordnet har ändå också relativt låga avgifter.
–Vi tar exempelvis lägre avgifter för handel av utländska fonder. Vi erbjuder också fraktionshandel. Men den stora fördelen är att vi tar bort det krångliga med börshandlade fonder och gör det enkelt för kunden. Hos nätmäklare måste du vara insatt för att hitta rätt bland fonderna, och det blir lätt komplicerat. Vi har kategoriserat våra fonder och gjort det enkelt för kunden att hitta relevant information. Dessutom har vi gjort det enkelt att ”bygga” en portfölj genom att kunden lägger de fonderna hen är intresserade av i en varukorg och får en överblick över hela portföljen, inte bara individuella fonder. Hos Frejvid väljer man andelar att sätter enkelt ihop en portfölj enligt preferens, säger Henrik Jönsson.
I framtiden kan det på Frejvid rentav bli möjligt för kunden att köpa fonder helt gratis, och bara behöver betala de löpande kostnaderna, berättar han.
Hur blir det då lönsamt för er?
– Vi arbetar för att etablera samarbete med leverantörerna av börshandlade fonder. Tanken är att de kommer stå för kundens courtage och valutaväxling. Kunden kan då köpa deras fonder gratis, eftersom fondleverantören står för de avgifterna.