Gå direkt till textinnehållet
Foto: Istock

P27 läggs på is – har kostat 700 miljoner

Det nordiska banksamarbetet P27 skulle skapa ett nytt betalsystem för att ersätta Bankgirot. Storbankerna har investerat 700 miljoner kronor i projektet. Men nu drar P27 tillbaka sin ansökan om clearinglicens från Finansinspektionen.

»Förutsättningarna för att bygga ett nytt nordiskt infrastruktursystem för betalningar har ändrats sedan P27 lanserades 2019.« skriver P27 Nordic Payments i ett pressmeddelande, där man meddelar att bolagets clearingansökan till Finansinspektionen har dragits tillbaka.

P27 ägs av de nordiska bankerna SEB, Swedbank, Handelsbanken, Nordea, Danske Bank och OP Financial Group. När bolaget startades för fyra år sedan var tanken att skapa ett nytt infrastruktursystem för realtidsbetalningar i nordisk valuta och euro, både inom och mellan de nordiska länderna. Planen var att ersätta Bankgirot, som ägs av P27.

– Vår vision var att erbjuda ett bättre betalsystem för de 27 miljoner människor som bor i Norden, med en optimistisk tidplan. På senare tid har det blivit uppenbart att vår vision var för ambitiös och komplex. Vi behöver därför utvärdera våra framtida planer för den nordiska betalmarknaden, säger P27:s vd Paula da Silva i pressmeddelandet.

Sammanlagt har storbankerna investerat cirka 700 miljoner kronor i P27, skriver Dagens Industri.

P27 har dragit tillbaka sin clearingansökan till FI en gång tidigare, våren 2021. Då gjordes det för att FI ifrågasatte säkerheten i systemet, bland annat gällande underleverantören Mastercard som skulle leverera den tekniska plattformen. Efter det fick den dåvarande vd:n för P27 lämna, och Paula da Silva – med lång bakgrund från SEB – tog över.

Men nu dras alltså ansökan tillbaka igen. Ett av skälen är att P27 inte lyckats få ett avtal med Swish, och att den danska banksektorn valt att gå vidare med andra betallösningar.

– Vi för nu en dialog med våra ägarbanker för att utvärdera det bästa sättet att gå vidare, säger Paula da Silva.

Avtalet med Mastercard har sagts upp, och P27:s vice vd och produktchef har lämnat bolaget.

P27 har i dag 70 anställda och kontor i Stockholm, Helsingfors och Köpenhamn. Vad som kommer hända med bolaget och de anställda är ännu inte klart. I pressmeddelandet skriver P27 att man kommer fortsätta samarbeta med Bankgirot för att »säkerställa att det nuvarande betalsystemet fungerar så länge det behövs«.