Gå direkt till textinnehållet
Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Foto: Oskar Omne

Pensionsmyndigheten kräver Swedbank på 4 miljarder

Pensionsmyndigheten kräver Swedbank på 4 miljarder kronor för sin roll som förvaringsinstitut för fonden Optimus High Yield, som var en del av Falcon Funds-härvan.

Kravet kom till Swedbank på fredagen och har inte föregåtts av någon skriftväxling eller information från Pensionsmyndigheten, skriver banken i ett pressmeddelande.

Kravet gäller den tidigare PPM-fonden Optimus High Yield, som Swedbank agerade förvaringsinstitut för år 2012–2015. Pensionsmyndigheten stoppade insättningar i Falcon Funds 2016 när man upptäckte att miljardbelopp av svenska pensionssparares pengar försvunnit från bolagets fonder, däribland Optimus High Yield. Flera av de ansvariga bakom fonden dömdes senare till fängelse i tingsrätten. Nyligen skärptes straffen i hovrätten för två av de tilltalade.

Swedbank avsätter nu relevanta resurser för att hantera ärendet, men gör inte någon reservering med anledning av kravet från Pensionsmyndigheten, skriver banken i pressmeddelandet.

– Vi kommer att gå igenom och värdera kravet som riktas mot banken som förvaringsinstitut, säger Swedbanks vd Jens Henriksson i en kommentar.

Pensionsmyndigheten har inte gått ut med någon information om ärendet, men bekräftar kravet för SvD.

– Jag kan bekräfta att Pensionsmyndigheten har framställt ett krav mot Swedbank i deras egenskap av förvaringsinstitut för Optimus High Yield, säger Johan Andersson, pressekreterare vid Pensionsmyndigheten, till SvD.