Gå direkt till textinnehållet
Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Foto: Oskar Omne

Pensionsmyndigheten kräver Swedbank på 4 miljarder

Pensionsmyndigheten kräver Swedbank på 4 miljarder kronor för sin roll som förvaringsinstitut för fonden Optimus High Yield, som var en del av Falcon Funds-härvan.

Kravet kom till Swedbank på fredagen och har inte föregåtts av någon skriftväxling eller information från Pensionsmyndigheten, skriver banken i ett pressmeddelande.

Kravet gäller den tidigare PPM-fonden Optimus High Yield, som Swedbank agerade förvaringsinstitut för år 2012–2015. Pensionsmyndigheten stoppade insättningar i Falcon Funds 2016 när man upptäckte att miljardbelopp av svenska pensionssparares pengar försvunnit från bolagets fonder, däribland Optimus High Yield. Flera av de ansvariga bakom fonden dömdes senare till fängelse i tingsrätten. Nyligen skärptes straffen i hovrätten för två av de tilltalade.

Swedbank avsätter nu relevanta resurser för att hantera ärendet, men gör inte någon reservering med anledning av kravet från Pensionsmyndigheten, skriver banken i pressmeddelandet.

– Vi kommer att gå igenom och värdera kravet som riktas mot banken som förvaringsinstitut, säger Swedbanks vd Jens Henriksson i en kommentar.

Pensionsmyndigheten har inte gått ut med någon information om ärendet, men bekräftar kravet för SvD.

– Jag kan bekräfta att Pensionsmyndigheten har framställt ett krav mot Swedbank i deras egenskap av förvaringsinstitut för Optimus High Yield, säger Johan Andersson, pressekreterare vid Pensionsmyndigheten, till SvD.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord