Gå direkt till textinnehållet
Illustration: Lotta Sjöberg

Reallönerna på väg upp

Efter två år av reallöneminskningar har utvecklingen vänt. En svag ökning syns nu, enligt Medlingsinstitutets beräkningar. Men inte om man räknar med ränteeffekterna.

Lönerna i hela ekonomin bedöms ha ökat med 4,1 procent i september jämfört med motsvarande period förra året, enligt beräkningarna. Samtidigt var inflationen mätt enligt KPIF 4,1 procent i september. Reallönen steg därmed med 0,1 procent.

– Efter två år med negativ utveckling minskar inte längre reallönerna i Sverige. Åtminstone om man med reallön avser mängden varor och tjänster som lönen räcker till, säger Medlingsinstitutets makroekonom Petter Hällberg i en kommentar.

Men om man däremot räknar med ränteeffekter, alltså inflationen mätt enligt KPI, så låg den på 6,5 procent i september. Hushållen har alltså fortfarande mindre pengar kvar i plånboken när samtliga räkningar är betalda.

– Lägger man till bolån i beräkningen är det dock fortfarande så att räntehöjningarna minskat köpkraften för många löntagare, säger Petter Hällberg.

Löneökningarna som används i beräkningarna är prognoser, påpekar Medlingsinstitutet. Först när alla retroaktiva löneutbetalningar har tillkommit och konjunkturlönestatistiken blivit definitiv vet man den utvecklingen, vilket sker 12 månader efter det första utfallet.

Det är också osäkert om reallönerna kommer fortsätta att öka under kommande månader. I oktober vände inflationen nämligen upp igen. Inflationstakten mätt enligt KPIF var 4,2 procent, och påverkades bland annat av stigande livsmedelspriser och klädpriser, samt en bred prishöjning inom kultur och rekreation där bland annat priser på paketresor, hotell och restaurangbesök steg, enligt Statistiska centralbyrån. Samtidigt var inflationen lägre än vad analytikerna räknat med.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord