Gå direkt till textinnehållet
Foto: Jonas Eng

Inflationen ökar – men mindre än väntat

Inflationen vände upp i oktober. Inflationstakten mätt enligt KPIF steg med 4,2 procent, jämfört 4,0 procent i september. Men det var ändå lägre än vad analytikerna räknat med.

Analytikerna hade i snitt räknat med en inflationstakt på 4,4 procent, enligt Infronts sammanställning. Det kan innebära att Riksbanken avvaktar med en räntehöjning nästa vecka. Samtidigt var inflationen högre än Riksbankens prognos på 4,1 procent.

Inflationstakten under oktober påverkades bland annat av stigande livsmedelspriser och klädpriser, samt en bred prishöjning inom kultur och rekreation där bland annat priser på paketresor, hotell och restaurangbesök har stigit, enligt SCB.

Inflationen rensat för energipriser var 6,1 procent, en nedgång från 6,9 procent i september. Även det var lägre än de 6,3 procent som analytikerna räknat med, men högre än Riksbankens prognos på 6,0 procent.

»Jippi! Äntligen!«, skriver SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist i ett inlägg på X, tidigare Twitter.

SEB är den enda av storbankerna som inte spått en räntehöjning nästa vecka, utan i stället tror att Riksbanken låter styrräntan vara oförändrad.

»Marknaden prissätter nu ca 30% sannolikhet för att RB höjer räntan nästa vecka, ned från 55% före KPI-siffran. Om Riksbanken ligger still med räntan, som vi fortsätter att tro, måste räntebanan fortsätta att indikera höjning för att inte marknaden ska få glädjefnatt.« skriver Robert Bergqvist på X.

De flesta ekonomer tror dock fortfarande på en räntehöjning med 0,25 procentenheter nästa vecka.

»En positiv inflationssiffra! KPIF stiger men inte lika mycket som befarat. Då kan man tycka att Riksbanken bör kunna avvakta och vänta ut den nedåtgående inflationstrenden, men jag tror de höjer ändå pga kronan.« skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt på X.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord