Gå direkt till textinnehållet
Foto: Jonas Eng

Inflationen högre än väntat – ny räntehöjning trolig

Inflationen mätt enligt KPIF steg med 4,0 procent i september, visar ny statistik från SCB. Det är mer än vad analytikerna räknat med, och kommer troligen leda till en ny räntehöjning från Riksbanken i november.

Inflationstakten mätt enligt KPIF var 4,0 procent i september, en nedgång från augusti då KPIF låg på 4,7 procent. Men analytikerna hade räknat med en större nedgång, till i snitt 3,7 procent enligt Infronts sammanställning.

SEB:s seniora ekonom Robert Bergqvist kallar inflationsbeskedet för en kalldusch.

»Hmmmm – inte bra! Prisuppgång i sep (månad) på tok för hög. Tvingas plocka fram förstoringsglas för att hitta ljusglimtar. ”Breda prisuppgångar” säger SCB. Ge inte upp: konjunktur/anekdotisk info säger att inflationen är på väg ned. Likväl: dagens inflation blev en kalldusch!« skrev han på X (tidigare Twitter) efter beskedet.

Rensat för energipriser landade inflationstakten på 6,9 procent i september, en liten nedgång från augustis 7,2 procent. Även denna siffra var dock högre än väntat, analytikerna hade i snitt räknat med 6,7 procent.

»Ytterligare prisökningar noterades på flera olika varor och tjänster. Restaurang- och hotellbesök gick upp med 7,7 procent, transport ökade med 5,9 procent och diverse varor och tjänster steg med 6,3 procent.« skriver SCB.

Nu ökar sannolikheten för en till räntehöjning från Riksbanken i november, tror ekonomerna.

»Bakslag i inflationssiffrorna. Nu ligger ytterligare en räntehöjning i november sannolikt i korten.« skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt på X.

»Inte bra, högre rakt över. Inflationstakten faller men landar högre än förväntat för både marknad och Riksbank. Novemberhöjning nalkas från Riksbanken.« skriver Jon Arnell, investeringschef på Max Matthiessen.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord