Gå direkt till textinnehållet
Gunilla von Platen gick från stjärnsäljare till affärsängel
Gunilla von Platen gick från stjärnsäljare till affärsängel

Så blev stjärnsäljaren affärsängel – via Draknästet

Gunilla von Platen, investerare i bland annat Pensionera och grundare till kundtjänstföretaget Xzakt Kundrelation, har valt platsen med omsorg. Här, på Strandvägen 1, har hon haft många möten, hon känner personalen och har ammat sina fyra barn vid affärsluncher. I dag unnar hon sig en croissant, yoghurt och kaffe och berättar i bilder om sitt liv.

Frukost med…

Vi träffade: Gunilla von Platen, ägare Xzakt Kundrelation och affärsängel

Som åt: Croissant med bär och yoghurt med frukt, juice och kaffe på Strandvägen 1.

Första scenen: Hennes mamma har blivit skottskadad vid ett bröllop och ligger i en blodpöl i en minibuss. Gunilla är tre år. Mamman överlever och den syrianska familjen flyr från Turkiet till Göteborg.
Andra scenen: Gunilla kommer hem från skolan med sina betyg men mamma öppnar inte ens kuvertet, däremot öppnas och beröms storebrors betyg ”flickor skulle gifta sig, det var pojkarna som skulle göra mamma stolt”.
Tredje scenen: Gunilla ligger och sover på en hög kläder i sin första lägenhet. Hon har brutit med familjen och flyttat hemifrån mot deras vilja och äger ingenting.
Här är fonden som skapar en av Sveriges mest framgångsrika affärskvinnor.
– Jag lärde mig tidigt att om jag ville ha något så fick jag skaffa det själv, säger hon.

Redan på gymnasiet hade hon hunnit jobba extra på bank ”chefen ljög om min ålder för att kunna anställa mig, jag var för ung” och trots att hon var med om ett bankrån första arbetsdagen så avskräcktes hon inte från finansbranschen.
På Skandia fick hon sitt första fasta jobb och blev snabbt stjärnsäljare.
– Jag hade sålt in min budget redan i april och resten av året blev bara bonus.
Resultaten nåddes med hjälp av talang, engagemang och långa dagar.

Men det skavde när hon upptäckte att kunder som ville säga upp sina försäkringar kunde göra det utan motfrågor och bad att få driva ett projekt för att hålla kunderna kvar.
– Vi lyckades få kunderna att komma tillbaka bara genom att prata med dem på rätt sätt, säger hon.
Projektet utökades. Till sist fick hon chansen att bygga upp en intern enhet för kundkontakt per telefon, Telemarketing.
– Fältmännen blev arga när det visade sig att vi kunde sälja så mycket bättre till lägre kostnad än dem.

Men trots framgången började det klia i fingrarna efter att driva ett eget företag. Gunilla von Platen hade visat entreprenörsanda redan som barn när hon köpte ett paket isglass av glassbilen och sedan sprang runt till grannarna och sålde glassen styckvis till dubbla priset. Nu lämnade hon den trygga Skandia-tillvaron med en dröm om att bygga en riktigt bra kundtjänst. Hon hade idéerna men inget kapital.
Hon valde att lägga Xzakts verksamhet i Skellefteå där kommunens starke man Lorentz Andersson hjälpte henne att få ett lån av fastighetsbolaget Polaris. (Och här kommer vårt samtal in på Skellefteå, min uppväxtort, dess förtjänster och nackdelar. Vi kan bara konstatera att staden bjudit Gunilla von Platen både på glädje – hon har nu 200 anställda och lönsam verksamhet här – och tufft motstånd ”ingenstans har jag mött så mycket jantelag i Skellefteå. Det var hemskt när jag kom dit för att börja; kallt, mörkt, jag hade sålt allt jag ägde och människorna sa ’de lönch int’ (fritt översatt: det är ingen vits)”)

Jo hon grät några gånger på väg hem från jobbet på Skellefteås gator. Men ägaren av stadshotellet lät henne bo billigt mot att hon städade rummet själv och det dröjde inte länge innan hon fick fart på verksamheten. Nu finns Xzakt även i Gävle och snart ska hon utöka med ännu en stad. Bland kunderna finns flera företag i finansbranschen.

Det är svårt att föreställa sig att den lilla tjejen som flyttade hemifrån tomhänt en dag skulle få ta emot medalj ur kungens hand för insatser i näringslivet. Men så blev det. ”Det var sista gången jag trodde att mamma skulle bekräfta mig men det kom inte då heller”.
Sedan hennes medverkan i tv:s Draknästet står grundare på kö för att få Gunilla von Platen som investerare. De flesta får nej men grundarna till Pensionera fick grönt ljus.
– Det är den investering jag tror mest på någonsin, säger Gunilla von Platen, innan hon tackar för frukosten skyndar vidare till ännu en arbetsdag med högt tempo.

Text: Unn Edberg
Foto: Daniel Roos

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord