Gå direkt till textinnehållet
Karriär Linda Björck Foto: Lena Evertsson

Så bygger du ditt digitala nätverk

Linkedin Linda Björck är expert på sociala medier och har drivit företag i över 20 år. Här är hennes bästa knep för att lyckas med Linkedin.

Affärsnätverket Linkedin har över 500 miljoner användare globalt och i Sverige har plattformen knappt 3 miljoner användare. Men hur ska man förhålla sig till Linkedin? Experten Linda Björck vet varför man ska vara med.

Fyra tips för att lyckas på Linkedin

1. Håll din profil uppdaterad.

2. Bygg upp ditt nätverk successivt.

3. Var aktiv, gilla, dela eller kommentera regelbundet.

4. Dela artiklar som är intressanta för dina följare.

– Linkedin är en utmärkt plattform för att hitta nya spännande jobb, att bredda sitt nätverk, att bygga upp det personliga eller företagets varumärke och att inhämta ny kunskap. Vad du väljer att använda Linkedin till beror helt enkelt på vad du har för målsättning, säger hon.

Första steget för att komma igång är att skapa en komplett profil, och det finns ett par måsten man inte får missa. Enligt Linda Björck är profilbilden viktigast. Därefter lägger man till en jobbtitel, en kort sammanfattning om sig själv, sin nuvarande och sina tidigare anställningar och vad man har för utbildning. Att ha en referens på sin profil är också ett stort plus.

Om tumregeln är att du bara lägger till personer som du har träffat kommer din räckvidd att bli väldigt begränsad.

Nästa steg är att bygga upp sitt kontaktnät och som mest går det att ha 30 000 kontakter på Linkedin. Hur stort det egna nätverket till slut ska bli handlar som mycket annat om tycke och smak. Vissa satsar på kvantitet före kvalitet, andra väljer att bara lägga till personer som de haft kontakt med. Linda Björck rekommenderar att lägga sig någonstans mitt emellan. Enligt henne är runt 500–600 kontakter ett bra riktmärke.

– Om tumregeln är att du bara lägger till personer som du har träffat kommer din räckvidd att bli väldigt begränsad. Ett tips är sätta upp kriterier för vilken grupp människor du vill nå ut till framöver. Då blir det dessutom lättare att tacka ja eller nej till nya kontaktförfrågningar, säger hon.

Efter det är dags att fundera över innehåll. Här fastnar många, men samtidigt behöver man inte ha så bråttom, säger Linda Björck.

– Börja försiktigt med att gilla och kommentera andras inlägg och skriv några inlägg eller dela intressanta artiklar, kopplade till ditt ämne. När man har fått kläm på hur det fungerar kan det vara dags att ta nästa steg och bli mer aktiv. Titta på hur andra gör och lär dig av dem, säger hon.

Så hur aktiv ska man vara?

För den erfarne kan ett inlägg per arbetsdag vara en rimlig
målsättning. För nybörjaren räcker det med runt två inlägg i veckan.

Samtidigt är det numera mer regel än undantag att anställda sitter med sociala medier på arbetstid. Att helt förbjuda sociala medier på arbetsplatsen är kontraproduktivt, tycker Linda Björck. I stället bör företaget ta fram en strategi för hur personalen tillsammans arbetar med sociala medier och hur man kan hjälpa till att sprida varandras innehåll.

För den erfarne kan ett inlägg per arbetsdag vara en rimlig
målsättning. För nybörjaren räcker det med runt två inlägg i veckan.

– Många av användarna är sina egna varumärken och sociala medier är deras redskap. Kom i stället överens hur man kan hjälpas åt att driva artiklar eller innehåll som kan hjälpa till att lyfta företaget, säger hon.

Parallellt med Linkedin finns även andra plattformar som Facebook, Twitter, Instagram och Snapchat. Det kan vara lätt att dribbla bort sig vilket språk och tilltal som passar på rätt plattform. Ansatsen på Linkedin får gärna vara personlig, men det ska samtidigt vara mer professionellt än exempelvis på Instagram, säger Linda Björck.

– Det finns en förväntning bland följarna att materialet som delas ska vara intressant att läsa. Ha det som utgångspunkt och lägg gärna lite mer tid på ditt innehåll. Artiklarna behöver inte vara krångliga, men de ska vara till nytta för dina följare för att få spridning.

Förutom att dela matnyttiga artiklar gäller det även att variera sitt innehåll för att få större spridning. Kombinera gärna texter, bilder och filmklipp, »de profilerna är ofta väldigt intressanta att följa«. Hjulet behöver heller inte uppfinnas på nytt varje gång. Det är okej att återanvända, förnya och anpassa material för att det ska passa in på det som är aktuellt för stunden.

Ytterligare ett knep är att ta hjälp av medarbetarna att dela företagets inlägg. Personliga delningar är nämligen en nyckelfaktor för att bygga varumärke, särskilt för mindre organisationer med begränsade resurser, enligt Linda Björck.

– Utöver räckvidd skapar det personliga engagemanget en högre trovärdighet. Forskning visar att gemene man tror mer på personer än på ett företag som delar ett inlägg, säger hon.

Förutom ett brett kontaktnät finns det även en mängd olika grupper på Linkedin. De fungerar ungefär som mötesplatser där användarna kan hitta matnyttig information och intressanta diskussioner. Samtidigt är utbudet väldigt stort och det kan vara svårt att hänga med överallt. Enligt Linda Björck räcker det att vara med i grupperna som är relevanta för ens egen bransch eller sitt yrke.

Håll dig uppdaterad med Finanslivs nyhetsbrev

Din e-postadress kommer enbart att användas för att skicka ut nyhetsbrev och relevant information som inbjudningar från Finansliv. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

– Grupperna är ett bra sätt att hitta information som du behöver. Arbetar du exempelvis med marknadsföring finns det flera bra grupper med intressanta diskussionstrådar. Du kan också starta en diskussion på egen hand och ställa frågor vad andra tycker som jobbar i samma bransch.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord