Så får du karriärhjälp av ditt förbund
karriärboost Vill du komma vidare i karriären? Du kan få hjälp med att förbättra både ditt CV, din Linkedin-profil och dina intervjutekniker via ditt fackförbund.
Här finns fler tips
FTF och Finansförbundet har samlat information på sina hemsidor kring vad du bör tänka på om du söker nytt jobb. Där finns tips på hur du ska utforma ditt CV, vad som är viktigt gällande dina referenser och hur du förbereder dig för anställningsintervju. Kontakta ditt fackförbund för att få reda på vilken personlig hjälp du kan få.
Om du söker nytt jobb eller vill ta nästa steg inom ditt företag kan det vara bra att se över dina meriter och referenser. Både FTF och Finansförbundet har råd och hjälp till medlemmar som vill komma vidare i karriären.
En meritförteckning är avgörande när du ska söka nytt jobb. Det förstår de flesta, ändå är det många som inte lägger tillräcklig tid på sitt CV. Ett vanligt misstag är att man bara fyller på sitt CV med nya meriter, vilket med tiden gör att det blir väldigt långt. Se till att rensa bort gamla meriter som inte är betydelsefulla för det jobb du söker, tipsar Finansförbundet.
Se också till att ditt CV kan stå för sig självt, även om det oftast skickas tillsammans med ett personligt brev. Håll layouten enkel så att ditt CV är lättläst, tipsar FTF.
Glöm inte referenser i din ansökan, påminner både FTF och Finansförbundet. Referenterna ska kunna berätta hur du arbetar och vara relevanta för det jobb du söker. Antingen kan du skriva ut kontaktuppgifter till dem direkt i ditt CV eller så lämnar du referens på begäran – men skriv ut det i så fall! Och kontakta alltid referenterna innan så att de är beredda, även om du använt dem förut.
Om du behöver mer konkreta råd om ditt CV erbjuder både FTF och Finansförbundet gratis CV-granskning till sina medlemmar. Om du är medlem i FTF kan du skicka in ditt CV tillsammans med ditt personliga brev och få förslag på förbättringar inom sju arbetsdagar. FTF erbjuder hjälp med en CV-granskning per år. Som medlem i Finansförbundet kan du också skicka in ditt CV för granskning, om du vill tillsammans med jobbannonsen för det jobb du är intresserad av.
FTF erbjuder även Linkedin-granskning. I dag använder många företag och rekryterare Linkedin när de söker efter nya anställda. Vissa jobbannonser finns bara på Linkedin, vilket gör det till ett allt viktigare verktyg för dig som vill utvecklas i karriären. För 100 kronor kan du som är medlem i FTF få hjälp med att utveckla din profil på Linkedin och nå ut till fler.
Om du känner att du har bra koll på Linkedin och ditt CV men däremot känner dig osäker i intervjusituationer kan du få personlig hjälp via FTF. För 1 000 kronor får du öva på att genomföra en anställningsintervju. Du får feedback på hur väl du lyckats presentera dig och dina kompetenser, och tips på hur du kan förbereda dig, vilka frågor du kan tänkas få och hur du ska svara för att lyckas bättre. Övningen kan antingen vara utformad som en mer allmän intervju hos exempelvis en rekryteringsfirma, eller en övning inför en specifik anställningsintervju som du blivit kallad till.
Via FTF kan du också boka tid hos en karriärcoach på företaget Verto för utvärdering, rådgivning och hjälp med din karriär. Coacherna är utbildade enligt International Coach Federations (ICF) normer och regler och har lång erfarenhet av karriärcoachning och är insatta i försäkringsbranschen. Ett 45 minuter långt samtal med karriärcoachen kostar 1 000 kronor. Karriärcoach går att träffa i Stockholm, Göteborg och Lund, eller så kan du boka ett samtal via Skype eller telefon.
Under september utökade FTF sin tjänst, och erbjöd gratis karriärcoachning via telefon på dag- och kvällstid i samarbete med Verto. Den så kallade Karriärakuten var mer populär än väntat. Över 100 personer hörde av sig med frågor om till exempel hur man tar sig vidare inom sitt företag, hur man får en bra dialog med sin chef och vilka drivkrafter man har.
– Det var både de som var väldigt unga som hörde av sig, som precis har börjat sin karriär, och lite äldre som funderar på hur man ska göra under de sista tio åren, om man ska byta jobb eller inte, säger Johan Åkesson, karriärrådgivare på Verto.
I samband med Karriärakuten har FTF och Verto också tagit fram ett webbtest, där medlemmar kan få en idé om vilket karriärsteg de bör ta utifrån vad som motiverar dem.
För 2 700 kronor kan du gå ett helt jobbsökarprogram via FTF, där du får hjälp både med hur du förbättrar dina jobbansökningar och vässar din Linkedin-profil, samt hur du bearbetar ditt kontaktnät och får kontakt med rekryteringsföretag, tar spontan kontakt med arbetsgivare och hur du blir ihågkommen på ett bra sätt efter din anställningsintervju. Du får också hjälp med att göra en projektplan för ditt jobbsökande. Jobbsökarprogrammet består av tre möten på 45–60 minuter vardera.
Om din ansökning och intervju går bra och du blir erbjuden jobb kan det vara klokt att ha tänkt igenom vad du vill ha för lön innan. Finansförbundets fackliga rådgivning hjälper dig som är medlem med vad du kan begära utifrån aktuell lönestatistik.