Gå direkt till textinnehållet
Manual Foto: Istock

Så lyckas du på lönesamtalet

manual Nu är det äntligen vår, och för många innebär det löne­samtal. Finansliv tipsar om vad du bör tänka på – och vad du inte ska säga på lönesamtalet.

Alla medlemmar i FTF och Finansförbundet har rätt till lönesamtal en gång per år. Oftast sker de nu under våren. För att öka chanserna att få den lön du önskar bör du förbereda dig i god tid innan.

Börja med att titta på lönestatistiken. Vad tjänar andra i branschen som har motsvarande roll? Lönestatistik kan du hitta via ditt fackförbund. Akta dig däremot för att jämföra dig med enskilda kolleger. Det kan vara så att de har arbetsuppgifter eller erfarenheter som du inte känner till, och det riskerar att få dig att framstå som avundsjuk eller missunnsam.

Checklista inför lönesamtalet

• Kolla upp lönestatistik

• Bestäm en högsta och lägsta nivå

• Se över dina prestationer

• Öva på dina argument

Titta även på företagets egen lönepolicy så att du vet vad som styr lönesättningen på ditt jobb. Det är också bra att ha koll på företagets ekonomi i stort. På så sätt visar du dig kunnig och intresserad för chefen, samtidigt som du får bättre förståelse för vilket utrymme som finns för löneökningar.

Fundera utifrån ekonomin, lönestatistik och policy över vad du helst vill ha i löneförhöjning, och vad du tycker är lägsta rimliga nivå. Då har du ett spann att förhålla dig till på lönesamtalet.

Börja inte samtalet med ditt lönekrav, utan bygg en grund med argument först. Annars finns en risk för att du och din chef fastnar i en diskussion om själva summan utan att du lyckas föra fram varför du förtjänar löneförhöjningen. I värsta fall blir ditt lönekrav avfärdat direkt, och då är det svårt att komma med argument i efterhand.

Försök i stället styra in samtalet på dina positiva prestationer under året. Det kan vara allt ifrån att du sålt bra, rott i land ett viktigt projekt eller fått utökat ansvar i din arbetsroll, till mer mjuka värden som att du har bidragit till en bra arbetsmiljö genom din sociala förmåga. Om du tycker det är svårt att komma på konkreta exempel kan du ta hjälp av dina kolleger innan lönesamtalet och fråga vad de tycker att du har bidragit med.

Du kan också använda utvecklingssamtalet som grund. Om du har nått de mål som sattes upp sedan ditt förra utvecklingssamtal så är det ett bra argument för högre lön.

Förbered dig också på att få frågor om det som gått mindre bra under året. Om du har tänkt igenom det innan kan du bättre bemöta eventuell kritik. Men skyll inte ifrån dig på andra – det slår bara tillbaka på dig själv. Visa istället ansvarstagande genom att komma med konstruktiva förslag på hur du och företaget undviker liknande problem i framtiden.

Håll dig uppdaterad med Finanslivs nyhetsbrev

Din e-postadress kommer enbart att användas för att skicka ut nyhetsbrev och relevant information som inbjudningar från Finansliv. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Öva på dina argument innan samtalet. Det kanske känns fånigt, men det hjälper. Särskilt om du tycker att det känns jobbigt att argumentera mot chefen eller är missnöjd med hur dina tidigare lönesamtal har gått. Ju mer du övar, desto säkrare blir du.

Men öva inte för dig själv, utan använd en kollega eller närstående som får spela chef. Då är du bättre förberedd på motfrågorna som kan komma upp under lönesamtalet. Kanske märker du att vissa argument inte fungerar så bra, då har du chans att förbättra dem.

Glöm inte att lyssna på din chef. Det är lätt att du blir så fokuserad på att föra fram dina egna argument att du bara pratar på – men att lyssna skapar förtroende och ökar dina chanser att få igenom lönekraven.

Använd aldrig personliga skäl som argument för löneförhöjning. Det spelar ingen roll om du har det tufft ekonomiskt för att ni köpt större bostad, behöver laga bilen eller har fått en vattenläcka. Löneförhöjning får du för dina prestationer på jobbet – inget annat.

Undvik att bli känslosam, upprörd eller aggressiv i dina argument, även om chefen går hårt fram. Du har större chans att få den löneökning du önskar om du håller dig professionell och saklig. Dessutom visar det att du kan hantera svåra situationer utan att tappa kontrollen.

Ge inte upp för lätt. Om du anser att du har väl underbyggda argument för dina lönekrav – stå på dig! Det får så klart inte gå till överdrift men lite envishet är positivt, det visar på driv och engagemang.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord