Gå direkt till textinnehållet
Petra Klein, Swedbank. Foto: Julia Nilsson

Säkerhetsexperten om cyberhoten: »FRA måste få rätt resurser«

Cyberangrepp sker dagligen mot svenska företag. Och de ökar. Med Coop-haveriet förra sommaren i färskminne ställdes frågan på ett Almedalen-seminarium hur samhällsnödvändiga företag ska klara sig från att påverkas? Swedbanks säkerhetsexpert Petra Klein deltog i samtalet och är övertygad om att det krävs samverkan mellan företag och samhälle för att klara cybersäkerheten.

På seminariet, som arrangerades av Telenor i Techarenan i Almedalen på torsdagseftermiddagen, fanns Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar (M), på plats.

– Beredskapen på cyberattacker är tyvärr låg på många företag och det behöver regeringen jobba med. Vi behöver kravställa en högre lägstanivå för en rad viktiga aktörer i samhället. Staten ska hjälpa till, men staten har också ett behov av att ta del av näringslivets kunskap på området.

Läs också

Hon blev chef motvilligt: »Jag sa nej tre gånger«

En undersökning som presenterades på seminariet visade att många av de små och medelstora företagen i Sverige är medvetna om cyberhoten, men har svårt med beredskap och kompetens. Där kommer företag med större ekonomiska muskler in. De företagen är i sin tur beroende av att andra företag har kontroll på sin säkerhet när det agerar ihop med andra företag och aktörer. Samhällsaktörer och företag är beroende av varandras säkerhetsarbete.

– FRA ska få ett tydligare mandat att leda frågan om cybersäkerhet i Sverige. Cybersäkerhet är en viktig del av civilförsvaret idag, sade Carl-Oskar Bohlin.

Något som välkomnades av Swedbanks Petra Klein, som själv har en bakgrund som »etisk hacker« anställd på FRA:

– Det är viktigt att FRA får rätt resurser. Vi ser fram emot det och vi inom bankvärlden är redo att pitcha in där med vår kunskap. Swedbank, SEB och Handelsbanken har en historik av samverkan och vi vill gärna supporta. Fler branscher borde ta tag i sina peers. Det har vi gjort.

Paneldeltagaren Karin Stålhandske, vd för kontanttransportföretaget Loomis, höll med:

– Det är viktigt att lyfta in cybersäkerhet till att vara en del av det dagliga arbetet och det gäller att hänga med i utvecklingen. Börja i din egen verksamhet, titta sedan på de närmaste samarbetspartnernas säkerhet och därefter övriga företag i samma bransch. Samverkan är nödvändig för att motverka cyberattacker.

Seminariet arrangerades av Telenor under rubriken Säkerhetshoten ökar – hur skapar vi förutsättningar för trygga företag?

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord