Gå direkt till textinnehållet
MIN KARRIÄR När Swedbanks koncernsäkerhetschef Petra Klein föreläst får hon ofta mejl efteråt från unga tjejer som inspireras av henne. Foto: Tor Johnsson

Hon blev chef motvilligt: »Jag sa nej tre gånger«

MIN KARRIÄR Hon har hackat myndigheter på uppdrag av FRA och skött Polisens brandväggar. Swedbanks koncernsäkerhetschef Petra Klein har alltid gått sin egen väg.

Petra Klein är uppvuxen på Hammarö, utanför Karlstad. Redan som ung valde hon en annan bana än sina kompisar.

– Jag var den enda tjejen bland mitt kompisgäng som gick natur, och dessutom på en skola som låg en bit utanför Hammarö.

En tid efter gymnasiet tipsade en gammal klasskompis om en it-utbildning på Nackademin i Stockholm. Läsåret hade redan dragit i gång, men Petra Klein sökte och kom in på en reservplats. Två veckor efter ansökan flyttade hon till Stockholm.

– Så har jag alltid varit, jag bara kastar mig ut.

Petra Klein

Ålder: 45 år.
Bor: Enebyberg, strax utanför Stockholm.
Familj: Sambo och tre barn, 15, 13 och 10 år gamla.
Karriär i korthet: Wineasy, Polisen, FRA, Swedbank.
Intressen: »Ridning. Jag har en egen islandshäst som heter Rune.«

 

Efter utbildningen fick hon jobb på startupbolaget Wineasy, en internet­leverantör som anställde många unga. Petra Klein blev ansvarig för bolagets brandväggar.

– Jag kunde ingenting om brandväggar, så jag läste alla manualer jag kunde komma över för att lära mig hur det fungerade.

Liksom vid många tillfällen i hennes karriär var hon den enda kvinnan. Ofta möttes hon av förvånade manliga vd:ar när hon dök upp med en router under armen och sa att hon skulle installera bredband.

– Jag minns en vd som inte fick ur sig ett ord, han bara stirrade på mig, säger Petra Klein och ler.

När Wineasy köptes upp av en större koncern bestämde hon sig för att gå vidare. Hon började på Polisen, som ansvarig för deras brandväggar.

– Det var spännande. Om polisens nät gick ner på den tiden så kunde man bli tvungen att stänga ner hela Arlanda eftersom det var kopplat till passkontrollen, så det var ett stort samhällsansvar, säger Petra Klein.

Men egentligen var arbetsuppgifterna i stort sett desamma som hon haft på Wineasy, och efter 2,5 år ville hon ha en större utmaning.

Hon kom i kontakt med några etiska hackare, som jobbade med att testa samhällsviktiga myndigheters säkerhet. De berättade att Försvarets radioanstalt (FRA) sökte folk. Petra Klein kunde ingenting om etisk hackning, men återigen bestämde hon sig för att kasta sig ut i det nya.

– Det är ett av de häftigaste jobben jag haft. Uppgiften var att hitta brister i systemen hos myndigheter. Sen kan jag inte säga något, man kan inte berätta mer än vad man åt till lunch när man jobbar på FRA.

»Jag ville till en bransch där säkerhet sågs som viktigt.«

Hon trivdes bra och blev kvar på FRA i nio år. Men mot slutet kände Petra Klein att hon ville göra något annat. När en headhunter kontaktade henne om jobb på en storbank blev hon nyfiken.

– Jag ville till en bransch där säkerhet sågs som viktigt.

2015 började hon på Swedbank som nätsäkerhetsarkitekt. Efter en omorganisation blev Petra Klein – motvilligt – chef för nätverksgruppen.

– Jag sa nej tre gånger. Det var bara lite äldre herrar som jobbade där, varför skulle de lyssna på mig? Men min dåvarande chef sa »testa ett år, så får du gå tillbaka om du inte trivs«. Det gjorde jag, och det var helt fantastiskt roligt.

Petra Klein lyckades genomföra flera förändringar som hon själv och de andra anställda hade efterfrågat länge. Efter ett år på posten fick hon pris som årets ledare inom Group IT på Swedbank.

Petra Kleins karriärtips

  •  Var alltid dig själv. Du kan ta inspiration från andra, men du är bäst som dig själv.
  • Var mänsklig, och öppen med dina brister. Jag brukar berätta att jag har scenskräck, det får folk att slappna av.
  • Var inte rädd att skapa historia. Jag startade Swedbank Women in Cyber Security, kunde inte ana att det skulle bli Swedbank Women in Tech, ett nätverk med 800 medlemmar.
  • Fokusera inte på de negativa människorna runt om dig, de är i minoritet.
  • Om du har en senior roll: ta möjligheten att påverka och förändra. Lyft andra.

 

Vid nästa organisationsförändring blev Petra Klein produktchef (CPO). Inte heller då hade hon en tanke på att söka jobbet.

– Jag blev uppringd av Swedbanks förra koncernsäkerhetschef (CISO). Han tyckte att jag skulle söka »eftersom jag behöver en efterträdare så småningom«.

Trots det blev Petra Klein chockad när hon 2019 fick erbjudandet om att bli ny CISO.

I dag har hon landat i sin roll och vill dela med sig av den resa hon gjort. När hon föreläser i Swedbank får hon ofta mejl från unga tjejer som inspireras av henne, vilket hon tycker är fantastiskt. Ändå kan hon fortfarande förvånas över hur långt hon kommit.

– Hade du sagt till mig som ung, värmländsk tjej, att jag en dag skulle stå framför vår tidigare statsminister Göran Persson och presentera strategier för cybersäkerhet hade jag aldrig trott dig.

Mest läst

»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika