Gå direkt till textinnehållet
min karriär Att lära sig att hantera en hörselnedsättning kombinerat med tinnitus har varit en svår utmaning, berättar Lotta Karlsson. »I kundmöten hade jag ibland svårt att höra vad folk sa, och jag förstod inte att det var på grund av min tinnitus«, säger hon. Foto: Tor Johnsson

»Jag ser bara möjligheter«

min karriär Att vidareutbilda sig mitt i livet är en tuff utmaning för de flesta. Lägg på två funktionsnedsättningar och backen blir brantare. Men med lite envishet och disciplin går det mesta, säger Lotta Karlsson.

Lotta Karlssons väg in i branschen började redan under gymnasiet då hon fick praktik på Lundabygdens Sparbank, vilket senare blev en del av Sparbanken Finn och Sparbanken Öresund och som nu är Sparbanken Skåne. Praktik blev till vikariat och därefter fast jobb i kassatjänsten, 1985. Då hade sparbankskontoret fyra kassor och en rådgivare.

– Allt gjordes manuellt på den tiden. 1986 fick vi vår första dator på kontoret. Den använde vi för att öppna konton, och det var första gången man kunde skicka mejl.

Några år senare blev hon privatrådgivare, en roll hon har fortsatt i. Tjänsten har samtidigt förändrats längs vägen. En tredjedel av arbets­tiden går i dag till rådgivning och resterande till fackligt arbete.

Hon började arbeta fackligt 2002, 2005 blev hon ordförande i den lokala klubben och sedan 2012 sitter hon i Finansförbundets förbundsstyrelse. Engagemanget bottnade i viljan att kunna påverka.

– Jag hade sett händelser som inte ska finnas på en arbetsplats, med kolleger som utsattes för mobbning. Jag hade en stark drivkraft att vara med och göra skillnad.

2014 förändrades vardagen i grunden, då hon drabbades av en konstaterad hörselnedsättning på höger öra och tinnitus. Funktionsnedsättningen kom i samband med att banken var mitt uppe i sammanslagningen av Sparbanken Skåne och arbetsbelastningen hade varit hög under en längre tid. Att lära sig att hantera en ensidig hörselnedsättning kombinerat med tinnitus har varit en svår utmaning, berättar Lotta Karlsson.

Lotta Karlsson

Ålder: 55.
Bor: Dalby, Skåne.
Familj: Sambo och son på 27 år.
Karriär i korthet: 37 år inom kassatjänsten och som privatrådgivare på Sparbanken Skåne, och 20 år som fackligt förtroendevald.
Intressen: Friluftsliv och golf.
Karriärtips: Får du möjlighet till kompetensutveckling så ska du ta chansen. För det är inte säkert att möjligheten dyker upp nästa år eller efter det, så ta chansen när du får den.

– I kundmöten hade jag ibland svårt att höra vad folk sa, och jag förstod inte att det var på grund av min tinnitus. Jag blev sjukskriven på deltid en längre tid och gick hos företagshälsan, i terapi, hos psykolog och hörselenheten. Det har varit en resa att lära sig att leva med det och framför allt att acceptera det.

Några år senare, efter förfrågan från hennes terapeut, valde hon även att göra en ADHD-utredning som visade på lindrig ADHD. Detta hände samtidigt som hon vidareutbildade sig inom arbetsrätt, vid sidan av heltidsjobbet.

– Det fick många pusselbitar att falla på plats. Det har varit blandade känslor och krävt mycket tid och energi. Men jag är superstolt att jag klarade det och vill verkligen uppmuntra andra att pröva. Min energi tar aldrig slut, samtidigt som det är viktigt med återhämtning för att få balans i livet. Då kändes det viktigt för mig att kunna berätta och inspirera andra. Jag ville visa att det vid 55 år och med två funktionsnedsättningar mitt i livet går att kompetensutveckla sig.

Under våren berättade Lotta Karlsson om sina upplevelser i ett inlägg på Linkedin, vilket har fått hundratals reaktioner och hejarop.

– Funktionsnedsättningar syns inte utanpå, men det är många som har det. Vi pratar alldeles för lite om det. När jag fick min diagnos förra året undrade jag hur min omgivning skulle reagera, men det har bara varit positivt.

Vad har det betytt för dig?
– Det har inte betytt något alls. Man är en fullt fungerande människa, men har nu fått förståelse för varför jag har ett stort kontrollbehov, för att min vardag ska fungera. Jag är en person som bara gör saker. Jag ser inga hinder, bara möjligheter. Men jag förstår kanske lite bättre i dag varför folk är på andra sätt och behöver mer betänketid.

Lotta Karlsson har jobbat i Sparbanken Skåne i 37 år. Ibland har hon funderat på att byta bana och bli ombudsman. Problemet är bara att Finansförbundet inte finns i Skåne, säger hon med ett skratt.

– Utmaningen i min yrkesroll är fortfarande lika rolig, att gå till jobbet och möta andra människor och göra skillnad för kunden. Det är samma med det fackliga. Det är nyfikenhet och engagemang som driver mig. Jag tror jag kommer jobba på banken tio år till.