Gå direkt till textinnehållet
Min karriär »Jag har en väldigt stark vilja att förändra, att göra något som påverkar människor och planet i en positiv riktning. Jag har alltid sökt mig till de sammanhangen«, säger Samira Aissi. Foto: Jonas Eng

Samira Aissi, investment manager på SEB Greentech Venture Capital: »Jag har ingen karriärplan«

Min karriär Hon har jobbat med både rådgivning åt riskkapitalbolag och investeringar i kvinnosjukhus i Kenya. »Min drivkraft är att göra världen lite bättre«, säger Samira Aissi.

Samira Aissi har ett fullspäckat schema. ­Nyligen började hon på SEB Greentech Venture Capital, som investerar i teknikbolag som bidrar till den gröna omställningen av ekonomin. Hon ansvarar både för fondens nya investeringar och för att följa och stötta de bolag som finns i portföljen.

Förutom det jobbar Samira Aissi också som rådgivare åt den internationella organisationen Tenure Facility, som säkerställer ursprungsbefolkningars landrättigheter. Det kan tyckas vara två vitt skilda roller, men för Samira Aissi hänger de ihop.

– Jag har en väldigt stark vilja att förändra, att göra något som påverkar människor och planeten i en positiv riktning. Jag har alltid sökt mig till de sammanhangen.

Hon är ekonom i grunden, och började redan under studietiden jobba som projekt- och forskningsassistent på SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle.

Samira Aissi

Ålder: 43 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Man och två barn, 3 och 7 år gamla.

Karriär i korthet: SNS, Länsförsäkringar, Connecta, KPMG, Swedfund, Vesi Ventures, SEB Greentech VC.

Intressen: Vara ute i naturen, klättra, åka skidor och surfa. »Jag kallvattensurfar året om i Sverige, gärna i varmare vatten också.«

– Där fanns ett stort fokus på samhällsfrågor, framför allt ur ett nationalekonomiskt perspektiv. Det öppnade mina ögon för finansbranschens potential, säger Samira Aissi.

Hon gick som trainee på Länsförsäkringar, där hon fick lära sig försäkrings- och bankvärlden från grunden.

– Det var en bra och snäll ingång till finansbranschen.

Samira Aissi blev kvar på Länsförsäkringar i drygt fyra år. Hon trivdes, men var nyfiken på andra branscher.

– Jag var sugen på att springa snabbt, lära mig nytt hela tiden.

Hon lämnade Länsförsäkringar för ett jobb som managementkonsult, med fokus på strategifrågor. Senare gick hon vidare till KPMG:s strategi- och transaktionsteam, där hon främst jobbade med rådgivning åt riskkapitalbolag.

– Det var ett högt tempo, och jättespännande.

Efter nästan sju år på KPMG kände Samira Aissi att hon ville jobba med långsiktiga investeringar, och mer med »hjärtat«.

– KPMG var väldigt mycket hjärna, det var ett starkt affärsfokus.

Hon började som impact-ansvarig på statligt ägda Swedfund, som investerar i privata företag i utvecklingsländer. Hennes ansvar var att säkerställa att investeringarna gav de långsiktiga effekter man var ute efter.

Samira Aissis karriärtips

  • Hitta det du tycker är roligt. Alla har olika drivkrafter, förstår du vad du drivs av och tycker är spännande så kan du söka dig till de uppdragen.
  • Bygg nätverk.
  • Om du inte gillar ledarskapet, byt jobb. Det är väldigt svårt att förändra dåligt ledarskap utan att vara högt upp i en organisation.

– Vi investerade till exempel i ett kvinnosjukhus som skulle expandera i Kenya, för att minska dödligheten vid förlossningar. Då är man tvungen att säkerställa att de kan hålla det de lovar. Mitt fokus var att bygga upp strategi och system för det.

Trots att hon beskriver jobbet som väldigt konkret, kände Samira Aissi sig efter ett tag för långt ifrån det verkliga förändringsarbetet. Hon sa upp sig från Swedfund och bestämde sig för att starta eget.

Men tajmningen var usel.

– Det här var i början av 2020. I stort sett alla dialoger jag hade strandade när corona kom.

Hon lyckades ändå skapa en egen verksamhet som rådgivare åt olika startupbolag och riskkapitalbolag. Men för att kunna göra verklig skillnad behövde hon ett team och en plattform. Hon kom i kontakt med Markus Hökfelt, som då var ensam ansvarig för SEB Greentech VC.

– All kunskap som jag byggt upp under de här åren föll på plats, säger Samira Aissi.

I april i år anställdes hon som investment manager för SEB Greentech VC. Men hon ser det inte som att hon gått tillbaka till bankbranschen.

– Jag ser det mer som att banken kommer på köpet, som en bonus. Jag har ingen utstakad karriärplan för egen del. Däremot är jag väldigt resultatfokuserad och vill se våra investeringar växa och utvecklas över tid. Om de lyckas kommer det gagna alla. För mig är det viktiga att jag gör världen lite bättre. Det är min drivkraft.

Håll dig uppdaterad med Finanslivs nyhetsbrev

Din e-postadress kommer enbart att användas för att skicka ut nyhetsbrev och relevant information som inbjudningar från Finansliv. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.