Gå direkt till textinnehållet
Sarah Bucknell, vd på Marginalen Bank.
Sarah Bucknell, vd på Marginalen Bank.

Sarah manövrerar i Marginalen

– Otroligt roligt och lärorikt att få vara med och bygga nytt. Lite som att ”resa ett cirkustält varje dag”! Sarah Bucknell valde bort den trygga karriären på storbanken för mer entreprenöriella miljöer.

Frukost med…

Vi träffade: Sarah Bucknell, vd på Marginalen Bank

Som åt: Smörgås, cappuccino och juice på ett café på Drottninggatan i Stockholm

 

– Jag tror jag har en rätt stark inre kompass, säger Sarah Bucknell och tar första tuggan på den rejäla fullkornsmackan.
Redan från början är jag beredd att tro henne.

Vi träffas på ett café på Drottninggatan, ett kvarter bort från Marginalen Bank där Sarah Bucknell är VD sedan snart fyra månader tillbaka. Hon har just svarat på min fråga hur hennes vision för banken ser ut. Hon vet att man egentligen ska ha en plan med sig till det nya jobbet för de hundra första dagarna.  Inre kompassen fick räcka de första veckorna. Det ska visa sig under vårt frukostsamtal att hon är full av idéer och planer för banken.

Sarah Bucknell klev in i bank-och finansbranschen som trainee i Handelsbanken. En arbetsplats som hon bara har gott att säga om. Efter några år var det dags att bestämma sig för om det skulle bli ett tryggt yrkesliv inom en av landets fyra storbanker eller om hon skulle testa det nya och oförutsägbara.  År 2000 valde Sarah Bucknell nätmäklaren Teletrade som senare blev Nordnet.
– Vi fick börja med att montera våra egna skrivbord och skaffa egna datorer. Det var lite galet och fantastiskt att komma in i en entreprenöriell miljö.  Organisationen var värderingsstyrd och det är något som jag anser är jätteviktigt oavsett var och vad man jobbar med.
Nordnet växte från 35 till 350 personer under de elva år som Sarah Bucknell var där.
– Otroligt roligt och lärorikt att få vara med och bygga nytt. Lite som att ”resa ett cirkustält varje dag”!
Hon klev upp i företagsledningen som administrativ chef och hade Carl-Viggo Östlund som chef, en person som hon senare kom att samarbeta med på SBAB.

Under vårt samtal över macka, cappucino och juice upptäcker jag att hon ofta nämner personer, arbetskamrater och miljöer som viktiga delar i karriären.  Visst, jag är en utpräglad teamworker, säger hon.
Som VD för Marginalen Bank tar sig detta arbetssätt konkreta uttryck.  I det nya huvudkontoret i det K märkta huset på Adolf Fredriks Kyrkogatan möbleras det för fullt i öppna landskap och väl tilltagna projektrum.
– Jag anser att det nya digitala landskapet kräver nya utrymmen rent fysiskt, men jag har respekt för de som behöver tid att vänja sig. Själv har jag till exempel inget arbetsrum utan bara ett eget skåp. Jag får se var jag sätter mig i dag säger hon och skrattar när vi skiljs åt utanför kontoret.

Sarah Bucknell är klädd i enkel svart klänning, svarta strumpor, trendiga svarta herrskor och när jag säger att hon ser ut att snarare jobba i reklambranschen än i finanssektorn så verkar hon inte förvånad. Att ha en egen stil behöver inte vara något hinder snarare tvärtom, enas vi om.
Kvinnor i finansbranschen kan komma långt, men visst finns det ett glastak också här, menar hon.
Bättre då att byta jobb kanske?
Jo, Sarah Bucknell lämnade uppstickaren Nordnet för statliga SBAB för drygt fyra år sedan. Bolåneinstitutet skulle enligt planerna byggas om till en fullskalig bank. Hon ansvarade bland annat för IT-verksamheten riktad mot de så kallade konsumentkunderna. Men bankprojektet som internt kallades ”vardagsbanken” lanserades inte då SBAB under slutet av 2014 återigen inriktade sitt fokus mot bolån.
Bucknell som gärna använder enkla metaforer kallade det för att ” dra en elefant i en uppförsbacke”, en stor förändring och spännande resa.
Hon trivdes jättebra på SBAB och har kvar flera av arbetskamraterna som vänner. Några av dem skulle hon gärna vilja jobba med igen.

Hur var det då med visionen för Marginalen Bank?  De första veckorna fick Sarah Bucknell hantera bankens rykte efter kritiska artiklar i pressen. Hon verkar inte särskilt bekymrad över detta i dag. Det var saker som hänt före hennes tid.
Enkelhet och användarvänligt är två signalord för framtiden.
– Vi står nu redo att visa oss mera utåt. En mobilapp lanserades häromveckan, säger Sarah Bucknell och ser rätt nöjd ut.

Text: Brita-Lena Ekström
Foto: Alexander Donka