Fintech
Mai Thai och Nanna Stranne är grundare till Sigmastocks, som hjälper sparare att skapa egna aktieportföljer.
Mai Thai och Nanna Stranne är grundare till Sigmastocks, som hjälper sparare att skapa egna aktieportföljer.

Sigmastocks utmanar fondbolagen

Publicerat den 2 juni 2016 kl. 22:36

Hallå där!

Mai Thai och Nanna Stranne, grundare till Sigmastocks. Vad gör ni?

MT: ”Vi hjälper människor till en bättre finansiell framtid. Med hjälp av digitalisering och matematik tar vi bort klassiska, dyra fonder som mellanhänder och med vårt molnbaserade verktyg kan folk istället gå in och skapa sina egna aktieportföljer till en bråkdel av fondernas kostnader. Våra kunder är direktägare i aktier, utan att de själva behöver göra massa jobb.

Hur fungerar verktyget?

NS: ”Vi jobbar med fundamental analys och utifrån kundens önskemål räknar vårt verktyg fram aktier som passar. Kunden går själv in och köper, men de behöver inte hålla koll på något annat. Vi försöker automatisera allt som går och hjälper även våra kunder med beräkningar för månadssparande.”

MT: ”Hela tjänsten är tänkt att likna valen man gör när man väljer en fond. Kunden blir sin egen förvaltare, men behöver inte ha några förkunskaper eller lära sig något om de bolag de köper.”

Vad kostar det att spara?

MT: ”Väljer man att utgå från index är det gratis att använda oss för att anpassa sin portfölj. Väljer man att skapa ett urval enligt våra modeller kostar det 19 kronor i månaden för att ha portföljer på den svenska marknaden, och 49 kronor per månad för nordiska och nordamerikanska portföljer.”

NS: ”Courtage tillkommer alltid, men vi lotsar kunderna vidare till Nordnet och Avanza som har bra courtagepriser. Annars blir det dyrt att månadsspara.”

Hur fick ni idén?

MT: Vi träffades på Chalmers första dagen på utbildningen Industriell ekonomi och klickade snabbt. Vi gjorde sedan ett exjobb om just det här ämnet, och märkte att det fanns en stor grupp människor som ville ur sitt fondsparande.

NS: Det finns massa produkter för dem som är väldigt aktiva, och som vill grotta ner sig i analyser och använda komplicerade verktyg. Sen finns det många fonder för dem som inte vill gräva ner sig i detaljer. Men vi såg att det finns ett stort mellansegment bland kunderna, som hade intresse för aktier, men som saknade kunskaper och verktyg. Och det är där vi kommer in.

Hur många användare har ni idag?

MT: Vårt nya verktyg har sedan februari nått 2000 användare.

Vad har ni för tillväxtmål?

NS: Vi tror att den här typen av tjänster kommer att ta över sparandet helt och hållet och har därför satt höga mål för vår utveckling och tillväxt. Före året är slut räknar vi med att ha över 15 000 användare.

MT: Trenden går mot transparens och kostnadseffektivitet och vi har format vår tjänst så att det i princip inte är möjligt att effektivisera mer. Därför ser vi inget stopp för hur stort det här kan bli.

Text: Åsa Berner
Foto: Christian Granqvist