Fintechexperten: »Digitala jättar största hotet mot bankerna«
Digitala banker, försäkring och cybersäkerhet är heta inom fintech. Men största hotet mot bankerna är jättar som Apple och Amazon. Finansliv har träffat brittiska fintech-experten Eileen Burbidge.
Digitaliseringen påverkar de flesta områden i samhället – inte minst i finansbranschen. Förra året toppades listan med världens största bolag sett till börsvärde av Apple, Alphabet/Google, Microsoft, Amazon och Facebook. I nämnd ordning. För tio år sedan var bara Microsoft med på listan, då var oljebolaget Exxon etta. När sektorer som verkstad och energi minskar i betydelse i länder som Storbritannien kan finansiella tjänster, fintech och andra tekniksektorer ta över som draglok för ekonomin.
– Jag tror att vi kan bli stora igen och det finns gott hopp om vad den digitala ekonomin kan medföra för den brittiska ekonomin, säger Eileen Burbidge.
Eileen Burbidge har tidigare arbetat på bland annat Apple, Skype och Yahoo. Sedan 2011 är hon partner och delägare i riskkapitalfonden Passion Capital och anlitas även som fintech-expert av brittiska regeringen. Finansliv träffade Eileen Burbidge i samband med att hon talade på Skagen Fonders Nyårskonferens i Stockholm i mitten av januari 2017.
Fintech, det vill säga bolag som jobbar med olika teknikbaserade tjänster och lösningar med inriktning på den finansiella sektorn, är även ett etablerat begrepp även på den svenska marknaden. Att nya företag vill utveckla finansiella tjänster är inte konstigt – det är en viktig sektor som svarar för runt 20–30 procent av den globala ekonomin. Det finns fler än 14 000 banker i världen och olika typer av finansiella aktörer i varje land. Allt från små nischspelare till bankjättar som kinesiska ICBC, amerikanska Wells Fargo och spanska Santander. Samtidigt investeras stora belopp i teknik. Enbart brittiska Barclays spenderar motsvarande runt 33 miljarder kronor på IT-investeringar varje år. Eileen Burbidge som sedan tio år har sin hemvist i London är uppväxt i USA. Hon beskriver London som en bra bas för den som jobbar med startupbolag och innovation. Den brittiska huvudstaden är en mix av Silicon Valley, Wall Street, Washington DC, men även en dos Hollywood, det vill säga teknik, kreativitet, finans och politik samlat på ett ställe. London är dessutom ett av världens stora finansiella centrum och runt 300 banker har sitt huvudkontor där.
– Du har allt detta samlat i en stad. Det är verkligen en otrolig världshuvudstad.
Senaste åren har fintech i London handlat mycket om betalningslösningar, finansiering och olika typer av robot rådgivare. Ungefär som i Sverige. När Eileen blickar framåt tror hon på ett skifte från mer konsumentinriktade tjänster, B2C – business to consumer, till företag som utvecklar tjänster till andra företag, B2B – eller business to business. Tittar vi närmare på vilka undersektorer inom fintech som kommer att hamna i fokus tror Eileen Burbidge att vi får se utveckling inom områden som fastighetsfinansiering och försäkring – insuretech. Men också nya digitala fullservicebanker för privatpersoner och företag. Mycket kommer också att handla om regulatoriska och juridiska frågor – regelverken måste komma ikapp den digitala utvecklingen. Ett område som blir allt viktigare framöver är cybersäkerhet. Inte minst med tanke på att banker och andra finansiella aktörer framöver kommer att ha fler externa leverantörer och partners.
– Människor måste kunna lita på att banker, finansiella institutioner och lagstiftare skyddar dem. Men det är helt klart att det blir svårare och svårare att hålla jämna steg med hackare.
Bankerna kan utsättas för överbelastningsattacker som den som drabbade Swedbanks hemsida i oktober förra året. Ibland handlar det bara om tonåringar som vill visa sig på styva linan något som Eileen Burbidge tror bland annat låg bakom en attack mot brittiska Tesco bank. Hon tycker att finansindustrin behöver tänka mer på säkerhet och att skydda kunderna. Kanske går det att dela upp information på flera separata databaser vilket flera redan i dag också gör. Även om det tidvis finns kriminella hackare och svagheter i säkerhetssystemen som gör att enskilda människor drabbas är det inte alltid så är fallet.
– En hel del hack beror på den mänskliga faktorn, någon som är slarvig med lösenord eller annat. Det är inte ett tekniskt problem.
Även om fintech är på frammarsch och många bolag växer snabbt är de i dagsläget inte några stora hot mot de traditionella bankerna. Fintech-bolagen startar ofta från scratch och även om de är stora inom sina områden som Klarna och Izettle har de lång väg kvar till att få lika stora kundstockar som bankerna. Nej, det största hotet kommer från ett helt annat håll, enligt Eileen Burbidge.
– Vad tror du händer om Apple eller Amazon förvärvat några av dessa företag och direkt använder deras teknik mot sina egna kundbaser som är större än bankernas? Det tror jag är det största hotet mot bankerna, säger hon.
Hon nämner att Apple är det företag som har tillgång till flest kreditkortsnummer i världen, inte som tidigare utgivare som Master Card. Nästa steg är att de kan göra fler saker. Som banktjänster. Kunderna verkar vara med på noterna. Konsultbolaget Accentures gjorde nyligen en undersökning där drygt 32 000 personer i 18 länder medverkade. Slutsatsen blev att runt 30 procent av alla bank- och försäkringskunder kan tänka sig att byta till Google, Facebook eller Amazon om de skulle erbjuda sådana tjänster.
Passion Capital, där Eileen Burbidge är en av tre partners, investerar främst i startupbolag. I dag finns det 62 bolag i portföljen, varav tio som inte är brittiska. Fyra bolag är svenska, bland annat Flattr, som är en tjänst för mikrodonationer. Det finns också en del fintech-bolag i portföljen. En är den digitala banken Monzo som bara finns som app. Monzo fick banktillstånd i augusti förra året, finns än så länge bara i beta-version och har fått en bra start.
– Vad jag vet har Monzo redan 200 000 personer på väntelistan, så jag tror att de kommer att öka sitt erbjudande. Vi hoppas det, för det finns miljoner potentiella användare.
Ett annat portföljbolag är Digital Shadow, som håller på med cybersäkerhet och håller koll på digitala fotspår och sårbarheter i hantering av data. Gocardless erbjuder hantering av löpande betalningar och samlar autogiro från Sverige, euroområdet och Storbritannien i en lösning. Nested är en fastighetsmäklare som erbjuder en värdering inom några sekunder, ställer ett garanterat pris inom 24 timmar och vid behov kan betala ut likviden innan fastigheten är såld. Duedil som också finns i Passion Capitals portfölj jobbar med Big data, på deras sajt kan man som företag kolla upp sina affärskontakter.
Vad är det som får Eileen Burbidge att vilja att investera i ett bolag? Affärsmodellen är viktig. Inom fintech framgår det ofta tydligt hur man ska tjäna pengar, för det mesta handlar det om transaktionsbaserade avgifter eller liknande. Men eftersom Passion Capital investerar i ett tidigt skede, för det mesta är bolagen under utveckling och har inte börjat göra affärer än, är Eileen Burbidge noga med vilka personer som ska driva företaget.
När det gäller fintech vill hon ha personer som har start up-mentalitet, ambition och attityd. Samtidig som de måste respektera sitt område inom finansiella tjänster. Beroende på om verksamheten är reglerad eller inte behövs olika typer av kompetens i managementteamet.
– Du behöver verkligen en kombination av start up- och finansexpertis i grundarteamet.
Passion Capital arbetar aktivt med sina portföljbolag. Eileen Burbidge eller någon annan partner har ofta en styrelseplats. De försöker prata med bolagen varje vecka och hjälper till med allt från rekrytering till presskontakter och långsiktiga strategier. Det är en del att hålla reda på. Inte minst med tanke på att Passion Capital får över 3000 investeringspropåer per år, träffar runt 800 bolag och slutligen investerar i 12–15 bolag per år. Det låter som ett intressant jobb där man får lära sig mycket på vägen.
– Det är därför vi älskar att göra det här. För att vi lever genom grundarna. Det är ett försök att få en till Skype-upplevelse, för jag älskade verkligen min tid på Skype, säger Eileen Burbidge.
Text: Agnetha Jönsson
Foto: Oskar Omne