»Självdisciplin är inte gratis«
David Svensson gillar jobbet som säljare på SPP. Han driver bloggen Ett tusen procent och på lunchen skriver han böcker. Hård prioritering gör att livspusslet går ihop.
David Svenssons tips för bättre effektivitet
• Välj bort saker som tv-spel och saker som tar tid men inte ger energi.
• Bestäm vad som gör att du mår bra och prioritera det som du tycker är viktigt.
• Underskatta inte vad man lyckas göra om man är konsekvent över tid.
• Fokusera på det du gör för stunden. Tänk att du ska skriva i 20 minuter, i stället för att skriva en hel bok. Det kan kännas lättare.
David Svensson hamnade i finansbranschen av en slump. Det började med sommarjobb på ett call-center när han gick på gymnasiet. Sommaren tog slut och David Svensson fortsatte jobba extra. Efter gymnasiet pluggade han till lärare i ett halvår, därefter fysik i en termin, sen blev det studier i industriell ekonomi i Linköping samtidigt som han jobbade på ett finansföretag. Efter ett år fick han jobb som trainee på ett förmedlarbolag.
– Jag tänkte ta ett sabbatsår från högskolan. Går det bra så stannar jag, går det inte bra börjar jag plugga igen. Det gick bra och jag kom aldrig tillbaka till skolan.
Han stannade i fyra år och 2012 fick han nytt jobb som företagssäljare på SPP i Jönköping.
– Jag började som rådgivare när jag var 22 år och kom till SPP när jag var 25 år, kollegerna tyckte det var kul eftersom jag inte var gammal nog för att få tjänstepension själv.
I dag är David Svensson 30 år och en av sex försäljningsansvariga med kundansvar för försäkringsförmedlare inom SPP. Hans område är västra Sverige. Egentligen skulle han baseras i Göteborg, men då familjen bor i Jönköping utgår han därifrån. Det blir en hel del resor för David Svensson, en vanlig vecka tillbringar han ett par dagar i veckan i Göteborg, Karlstad och Stockholm. Långa dagar med många möten och restid varvas med kortare på hemmaplan.
– Jag trivs jättebra. Jag ser enormt många fördelar, det är kul, och jag är van att åka runt och träffa kunder. Men det är också ensamt, då jag inte har några kolleger att prata med.
För två år sedan startade han bloggen »Ett tusen procent« där han skriver om försäljning. För att göra det mer intressant för läsarna började han skriva om påhittade kundmöten.
– Jag märkte att många uppskattade vad jag skrev, vilket var jättekul. Då började jag skriva mer fiktivt. Det passar mig bättre än att bara skriva om det som händer på riktigt.
Nu skriver han sin första bok – startupthrillern »Iskalla samtal«. Den handlar om två killar på 23 år som har utvecklat en app för fondval. Förutom spännande läsning finns även inslag av säljträning.
– Jag vill skriva en säljbok genom att använda storytelling, då ser man metoderna genom att läsa om vad personerna gör.
David Svensson lägger ut ett kapitel i veckan för gratis läsning. Från årsskiftet finns boken att köpa på bloggen. Planer finns på fler böcker men också på att starta ett förlag för egenutgivning. Frågan är hur David Svensson hinner med allt.
– Vi människor tenderar att överskatta vad vi hinner på en timme eller en lunch. Men vi underskattar vad man hinner göra på hundra luncher. Det gäller bara att vara konsekvent.
David Svensson tar upp mobilen och skriver i tjugo minuter ett par gånger i veckan när han äter lunch själv eller väntar på ett tåg.
– Det är inte svårt att ha idéer, det är svårare att sätta sig ner och göra det. Jag har skrivit 400 inlägg på min blogg. Jag är produktiv och når mina mål på jobbet. Ändå hinner jag skriva och vara mycket hemma med familjen. Det handlar om prioriteringar.
David Svensson är med i Finansförbundet sedan sju år, var kontaktombud på SPP i tre år och var även med i klubbstyrelsen ett tag, men hoppade av när familjen fick sitt andra barn.
– Jag är absolut öppen för att engagera mig igen längre fram när jag inte har barn som är sex månader och tre år. Jag lyfter gärna fram att andra ska vara med och tycker att det är jätteviktigt att man som anställd tar tillvara på den möjligheten.
David Svenssons råd till den som vill bli mer effektiv är att välja bort saker som tar tid men inte ger energi. Bestäm dig vad som får dig att må bra och prioritera det.
– Har du ett jobb – ta hand om det. Har du familj – ta hand om den. Självdisciplin får du inte gratis. Du vaknar inte på morgonen och känner: yes, nu ska jag göra femtio armhävningar.