Gå direkt till textinnehållet

Sparandet i aktiefonder ökar mest

Fondåret har börjat starkt och nysparandet i aktiefonder ökar mest. "Fondåret 2024 har fått en rivstart", enligt Fondbolagens förening.

Under årets första två månader uppgick nysparandet i fonder till drygt 17 miljarder kronor. I februari var nettoinflödet till fonder 5,8 miljarder kronor. Aktiefonder hade nettoinsättningar på 7,7 miljarder kronor och långa räntefonder på 3,1 miljarder kronor. Bland fonder och korta räntefonder uppvisades nettouttag. Det skriver Fondbolagens förening i ett pressmeddelande.

”Fondåret 2024 har fått en rivstart. Nysparandet i fonder överstiger redan 17 miljarder kronor och det är främst till följd av ett stort intresse för aktiefonder. Därtill är den totala fondförmögenheten i Sverige nu på en ny rekordnivå. Detta efter en förmögenhetsökning sedan årsskiftet på 355 miljarder kronor”, säger Fredrik Hård, ekonom på Fondbolagens förening.

Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade under februari månad med drygt 200 miljarder kronor och uppgick vid utgången av februari till 7 283 miljarder kronor.

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord