Gå direkt till textinnehållet
Riksbankshuset i Stockholm. Foto: Jonas Eng

Styrräntan ligger kvar

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 3,75 procent. Om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan sänkas två eller tre gånger under andra halvåret. "Räntebeskedet var väntat men att nästa sänkning tycks komma redan i augusti, istället för september, var nytt", enligt Swedbanks prognoschef Andreas Wallström.

Riksbanken låter styrräntan ligga kvar på 3,75 procent i linje med det som tidigare kommunicerats i den penningpolitiska uppdateringen i maj.

Inflationen har fortsatt att sjunka och är nära målet på 2 procent. Förutsättningarna för en inflation i linje med målet även på lite längre sikt är goda, enligt Riksbanken.

”Utvecklingen av inflationen har varit gynnsam sedan slutet av förra året. Inflationen exklusive energipriser har sjunkit till 3 procent och utfallen sedan i höstas har varit lägre än Riksbankens prognoser”, skriver Riksbanken.

Det senaste utfallet för inflationen exklusive energipriser var något högre än väntat. Enligt Riksbanken kan det komma bakslag när inflationen ska anpassas till målet, vilket understryker behovet av att sänkningarna av styrräntan sker gradvis.

Mot bakgrund av att inflationen i grunden utvecklas gynnsamt, att konjunkturen bedöms vara något svagare och att kronans växelkurs är något starkare, har prognosen för styrräntan justerats ner något. Riksbanken öppnar upp för att styrräntan kan sänkas två eller tre gånger under andra halvåret, förutsatt att inflationsutsikterna står sig.

Swedbanks prognoschef Andreas Wallström säger till Finansliv att räntebeskedet var väntat.

-Det var väntat förutom att Riksbanken signalerar en sänkning redan i augusti. Många har räknat med en sänkning i augusti eller i september. Riksbanken signalerar tydligt i sin ränteprognos att det blir en sänkning i augusti.

Andreas Wallström tycker att det andas optimism kring att nå inflationsmålet.

-Vi har en svagare ekonomisk utveckling i Sverige än i många andra länder i Europa. Det tillsammans med att faktisk inflation kommit in lågt och att kronan är starkare än vad Riksbanken räknat med, gjorde att man skruvade ner inflationsutsikterna och därmed sin bedömning av räntan.

Varför sänkte Riksbanken inte räntan redan nu?

-Det borde de ha gjort, tycker jag, mot bakgrund av inflationsutsikterna och att penningpolitiken verkar med fördröjning. Men det handlar väl om kommunikation. Riksbanken har tidigare sagt att man skulle sänka i maj eller juni och sänkningen kom i maj. Man vill inte överraska.

Har ni ändrat era prognoser efter räntebeskedet?

-Det blev ingen stor förändring, för även före beskedet räknade vi med att Riksbanken skulle sänka räntan tre gånger under andra halvåret. Det har vi kvar, men vi har flyttat räntesänkningen till augusti i stället för i september.

Nästa penningpolitiska besked kommer 20 augusti.

 

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord