Gå direkt till textinnehållet
Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Foto: Oskar Omne

Swedbank i Estland misstänkt för penningtvätt

Åklagarmyndigheten i Estland har granskat om penningtvätt eller annan kriminell verksamhet har förekommit inom Swedbank i landet. Nu har banken delgivits misstanke om penningtvätt.

”Swedbank AS i Estland har informerats av den särskilda ekobrottsutredaren vid rikspolisen i Estland om att Swedbank AS är misstänkt för penningtvätt under perioden 2014 – 2016”, det skriver Swedbank i ett pressmeddelande i dag.

Brottsutredningen är en följd av den estniska finansinspektionens utredning av Swedbank AS från 2019. Finansinspektionens utredning avslutades med en rapport och ett föreläggande i mars 2020 gällande brister i Swedbank AS penningtvättsarbete.

Banken har tidigare meddelat att den estniska finansinspektionen överlämnade även en del av sin utredning till Åklagarmyndigheten i Estland i november 2019. Nu har banken delgivits misstanke om penningtvätt.

”Åklagarmyndighetens utredning granskar om penningtvätt eller annan kriminell verksamhet har förekommit inom Swedbank AS, som nu är delgiven misstanke om penningtvätt”, skriver banken.

Enligt banken uppgår den maximala boten för det misstänkta brottet till 16 miljoner euro, vilket motsvarar 165 miljoner kronor.

Mest läst

»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika