Gå direkt till textinnehållet
Foto: Jonas Eng

Swedbank riskerar 40 miljoner i böter i USA

Swedbank har reserverat 40 miljoner kronor kopplat till den amerikanska myndigheten OFAC:s utredning om bankens historiska brister i arbetet mot penningtvätt.

Swedbank gör en reservering på 40 miljoner kronor kopplat till den amerikanska myndigheten OFAC:s utredning om bankens historiska brister, skriver banken i ett pressmeddelande. OFAC:s utredning rör de transaktioner som banken anmält till myndigheten.

─ Vi kan nu bedöma den finansiella påverkan. Dialogen med OFAC är god. Men vi kan inte säga när den är helt avslutad, säger Tomas Hedberg, Head of Special Task Force och vice vd i Swedbank.

Myndighetens roll bygger på att granska att regelverket efterlevs gällande transaktioner med bland annat länder, organisationer och terrorgrupper som står på USA:s sanktionslista.

Parallellt pågår utredningarna I USA med Department of Justice, (DOJ), Securities and Exchange Commission, (SEC) och Department of Financial Services i New York (DFS). Enligt banken förs det  dialoger med varje myndighet, men utredningarna befinner sig i olika skeden och det går ännu inte att bedöma omfattningen av eventuella finansiella konsekvenser eller när utredningarna ska vara klara.

Tidigare har Swedbank varnats av Finansinspektionen och fått betala 4 miljarder kronor i böter för allvarliga brister i arbetet mot penningtvätt i Baltikum.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord