Gå direkt till textinnehållet
Foto: Mostphotos

UBS köper krisande Credit Suisse

Credit Suisse köps upp av största konkurrenten UBS. Köpeskillingen uppgår till 3 miljarder schweizerfranc, motsvarande 34 miljarder kronor.

Schweiz största bank UBS köper krisdrabbade Credit Suisse, landets nästa största bank. Det står klart efter att parterna enats om en affär under helgen. Köpeskillingen uppgick till 3 miljarder schweizerfranc, i kronor 34 miljarder kronor.

Uppköpet görs för att återställa förtroendet för banksystemet i landet och för att oron inte ska sprida sig vidare.

Schweiz centralbank (SNB) bekräftade under söndagen att förhandlingarna nått i mål, vilket möjliggjordes med stöd av regeringen, Finma (motsvarighet till Finansinspektionen) och centralbanken.

– Detta är inte bara en historiskt utmanade och sorlig dag för företaget, utan också för Schweiz i stort. Men Credit Suisse kan inte leva vidare i sin nuvarande form, sa Axel Lehmann, ordförande i Credit Suisse, under söndagskvällen.

UBS påpekade i en kommentar att banken kommer att minska riskerna i de handelsavdelningar i Credit Suisse som man nu tar över.

Affären mellan konkurrenterna kommer efter att landets centralbank ett par dagar tidigare garanterat ett nödlån om 50 miljarder schweizerfranc till Credit Suisse, motsvarande 569 miljarder kronor.

SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist säger till TT att affären innebär en stor lättnad för Riksbanken och för marknaden i stort och att lösningen är bättre än ett statligt övertagande, ett alternativ som också varit uppe för diskussion.  Samtidigt är oron ännu inte över, påpekar han.

– Det finns fortsatt surr kring amerikanska banker och att man vill ha ytterligare garantier för insättare. Vi är inne i ett läge där det är betydligt mer nervöst, säger Robert Bergqvist till TT.

Beskedet om uppköpet av Credit Suisse kommer runt en vecka efter kollapsen i den amerikanska nischbanken Silicon Valley Bank. Den ökade oron har satt hård press på banksektorn globalt. I Sverige är bankaktierna ned i snitt 7 procent den senaste veckan.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord