Gå direkt till textinnehållet

Bankomat med 85% tak

Bostaden är en allt vanligare bankomat. 1 av 25 bolånekronor går nu direkt till konsumtion. Det visar siffror från Riksbanken. Akutinsatsen ”bolånetaket” kanske dämpar lite tillfälligt, men problemet är bankmän och deras oansvariga råd? Sedan 2003 har svenskarna börjat låna för att konsumera. Det går till mat, resor och nöjen. Riksbankens beräkningar visar att toppnivån hittills var över skrämmande 6% eller 1 av 15 bolånekronor. Det var år 2006. Efter en nedgång åren 08-09 så är bolånekonsumtionen nu återigen höga 4%. Siffran kanske inte låter så hög. Men det är 92 000 kr som snittfamiljen i Stockholm äter, reser och festar upp. Kvar blir blott lånet.

Att nya bolånetaket dämpar, kan jag begripa. Men så länge huspriserna stiger så finns nytt utrymme att låna till konsumtion. Kvar bli tömda hus. Svenska folkets låneboom kan istället bara bromsas med kunskap, hos såväl privatpersoner som banker. Ser svenskarna sina hus som en krockkudde i sparandet, tömmer de dem inte i förtid. Här har även din bankman ett jätteansvar. Nej, kritiken borde också riktas till den myndighet som egentligen borde förklara vår långa ekonomi: Pensionsmyndigheten, landets vår tystaste myndighet. Svenska folket har länge bolånat för att ha råd att pensionsspara. Det är däremot en god idé, så länge vi sparar pengarna på riktigt. Men även här gör åtminstone 1/4 helt fel. Det räcker inte med bankkonto eller räntefonder, eftersom då betalar vi mer ränta än vi får ut. Skillnaden är att den fattigdomen kommer senare. Ska vi bolåna för att pensionsspara måste vi begära åtminstone 5-6 procent ränta på våra fonder. Och det innebär att aktiefonder är det enda som duger. Även här finns alltså krokben, som inte lagar kan reglera, utan kunskap måste vara bästa medicinen. Och jag blickar återigen åt p-myndigheten. Vad tycker du? /claes

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord