Blixtkyss i råvaror

Publicerat den 6 maj 2011 kl. 10:57

Senaste dagarnas råvaruras är det skarpaste på flera år. Blixtras kallas det vid mäklarborden. Blixtkyss, kanske är ett bättre ord. För alla nya råvarusparare är det den första hårda skolan i råvaruprisernas häftiga rörelser.

 Sedan 2004 har priserna på råvaror haft en positiv uppgång. Kinas glupande aptit har varit en viktig motor. Finanskrisen märktes, men sedan 1 år är spararna mer intresserade av råvaror än på länge. Men senaste tiden har Kinaoron märkts i priserna. Och idag föll det rejält. Den viktigaste råvaran, oljan är ned under symboliska 100 dollar, och oron kokar i råvaruleden.

Experterna säger att priserna inte varit uppblåsta, utan byggt på stigande konsumtion, även från USA, som till slut ser ett ljus i sin ekonomi. Men så spökar psykologin även i oljepriserna. Och oron för ett ras kan mycket väl starta ett ras.

Råvaror har varit senaste årets inneköp bland de mer intresserade spararna. De är inte i på mans konto än, men Boliden har blivit en folkaktie med över 100 000 aktieägare och 1 av 10 svenskar har råvarufonder i sitt sparande. Argumenten har varit att råvaror inte rör sig som börsen. Och det fick vi se idag. Idag öppnade börsen ned 0,16%. Oljan däremot föll -4,5%. Och är ned minst 30% på bara några dagar.

Ändå säger råvaruoptimister att ett bra sparande ska ha 1/5-del råvaror. Just idag tror jag alla tvekar en smula. Det ger ett stabilare sparande på sikt, säger teoretikerna. Och läser vi historiken så har råvaror rört sig annorlunda än börsen. Världsbörsernas nedgång i januari märktes knappast alls på råvarorna. Framtiden är däremot i det mesta okänd…

Om spararna står fast vid sitt ord att de sparar i råvaror på lång sikt, borde det snarare vara att köptillfälle. Men det krävs förstås åtskilligt is i magen för köpa i denna råvarustorm. Kanske är det bäst att bara avvakta. Så här starka reaktioner brukar alltid vara överreaktioner, om det nu tröstar… Jag avvaktar.

Vad säger du om råvaruraset?/Claes Hemberg