Gå direkt till textinnehållet

Debatten om bobubbla måste granskas

Bostadsdebatten har blivit en kokande kittel. Argumenten, hoten och löftena är svåra att hålla isär. Vi behöver en analys och en färdriktning. Det skriver jag och tre branschkolleger i dagens di-debatt. Och detta är bara början.

Så många olika politiker, tjänstemän och fackfolk har senaste månaderna varnat för bostadsbubbla. Och medicinen är allt från sur till salt. Men om vi har en bubbla är föga bevisat. Ännu mindre hur olika förslag skulle påverka utgången. Vi är oroade för att svenska folket skräms till irrationella vägval, som kan kosta många årtionden framöver.

Några hävdar att lånetaket från i höstas har haft effekt. Andra säger hårdnackat motsatsen. Några sparare skräms av ränteökningar. Bara 3 av 10 binder. Samtidigt ryter till och med ansedda aktörer om bubbla. Tror de verkligen detta, eller är det en politisk gest. De vill varna för vargen, för säkerhet skull, så kan de inte bli kritiserade för att ha mörkat. Men vad är det som nu blir belyst?

Det behövs ett helhetsgrepp, och en person som tar det.  Det är just nu alldeles för många bostads-kockar i soppan.

 

Måndagen 14 mars, Stockholm, arrangerar vi därför en Bo- och räntekväll. Vi ska ta fram fakta om inflyttningen, bostadspriser och diskutera allt från svenskarnas bosparande, räntor till praktiska knep om du vill sälja eller köpa.

 

Vilka frågor eller personer vill du se på plats?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord