Gå direkt till textinnehållet

Grattis sparare 2012

Nya sparformen investeringskontot presenteras i morgon. Det kan bli ett uppsving för många miljoner svenska sparare i fonder och aktier. Men starten dröjer ett år. Under tiden ger kapitalförsäkringen bästa jordmånen.

Pressad tillväxt och att längre livslängd gör att vi i dag måste ta hand om våra pengar mycket bättre. Vi kan jobba längre, men att ta hand om varje sparkrona och låta den växa så bra som möjligt kommer att bli ännu viktigare. Det räcker inte längre med räntesparande. Aktier och aktiefonder är ett krav. Och kan vi hitta en skatt som både vi och staten tjänar på så är det ytterligare plus. Detta har vårt samhällsanalytiker insett och steg för steg har vi fått allt bättre möjligheter att ta hand om våra sparpengar.

1984 startades Allemansfonderna. 1989 öppnades för sparande i utländska aktier. Sedan kom pensionsförsäkringar i mitten på 90-talet och PPM år 2000. Och nu 2012 väntas den nya sparformen investeringskontot. Idén kommer från kapitalförsäkringen, vilken har många fördelar. Men den är onödigt krånglig, vilket avskräcker en hel del sparare. Nya investeringskontot väntas ha kapitalförsäkringens fördelar, ca 1% skatt per år, men undviker dess krångel. I morgon klockan 11.00 får vi fakta på bordet, då finansmarknadsminister Peter Norman presenterar sparformen som vi väntar oss på plats om ett år – 1 januari 2012.

Fördelen med nya kontot väntas bli: låg jämn skatt på ca 1% i årlig skatt istället för 30% på vinster, ingen inlåsning, rösträtt på aktier. För äldre sparare (80+) finns en särskild fördel, då nya sparformen inte innehåller någon dyr livförsäkringsdel.

Under tiden sparar jag i kapitalförsäkringen (nedan)! Hur tänker du? /Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord