Gå direkt till textinnehållet

H&M lockar Eric tappar

H&M lockar nu 500 nya aktieägare per dag. Ericsson tappar 200. Det ser jag i några ägarrullor, mitt i stormen på börsens verkstadsgolv.

För tio år sedan gick inte en dag utan att en sparare frågade om Ericsson. Alla ville diskutera nyheter, vitsord och analyser. Trots raset för jämt tio år sedan fortsatte intresset. Injektionen med nya pengar 2002, höll liv i vurmen. Men senaste åren har aktien mest trampat på stället. Nu förtiden är det aldrig någon som frågar om telefonbolaget. Nokia är glömt… och vanligt folk talar om iphone….

H&M har gått i andra riktningen. Från tjejaktie till folkaktie. Bara senaste dagarna, efter den tråkiga rapporten, såg många ett extrapris och har spararna köpt på sig än mer. Nu stiger antalet ägare med 500 per dag. Och jag tror än del kommer från Ericsson. De tappar nämligen 200 aktieägare per dag just nu. (I hela riket så har Eric tappat 15 000 aktieägare senaste kvartalet, mot H&M som vann 9 000)

Andra som lockar är ABB och Boliden. ABB är senare i börscykeln än många andra verkstadbsbolag och nu hoppas spararna på att ABBs tid är inne. Boliden är ju mest råvaror, något som enligt teorin ska gå bättre när börsen backar. Volvo är mer vacklande. De har lockat i december och januari, men med rapporterna så frågar sig allt fler ”Våga Volvo?” På några år sikt är många övertygad, men i stormen på börsens verkstadsgolvet så kan vi stressas att sälja i fel läge… Oavsett så tycks spararna välja allt bredare. 5-7 aktier är vanligt. Och detta kommer garanterat ge bättre avkastning! Eller vad tror du? /claes hemberg

»I dagsläget har de generativa AI-chatbotarna fortfarande mycket att lära«, skriver Finanslivs tf chefredaktör Julia Nilsson.
Läs Julia Nilssons ledare

Debatt: »Fondavgifter kostar spararna en förmögenhet«

»Dyra och ofta ganska dåliga fonder där spararna sitter inlåsta på grund av en överhängande skatteskuld är en guldgruva för fondbolagen, men en dålig investering för privatspararna«, skriver Erik Nordenskjöld på värdepappersbolaget Citroneer.
Läs debattartikeln