H&M lockar Eric tappar

Publicerat den 3 februari 2011 kl. 08:56

H&M lockar nu 500 nya aktieägare per dag. Ericsson tappar 200. Det ser jag i några ägarrullor, mitt i stormen på börsens verkstadsgolv.

För tio år sedan gick inte en dag utan att en sparare frågade om Ericsson. Alla ville diskutera nyheter, vitsord och analyser. Trots raset för jämt tio år sedan fortsatte intresset. Injektionen med nya pengar 2002, höll liv i vurmen. Men senaste åren har aktien mest trampat på stället. Nu förtiden är det aldrig någon som frågar om telefonbolaget. Nokia är glömt… och vanligt folk talar om iphone….

H&M har gått i andra riktningen. Från tjejaktie till folkaktie. Bara senaste dagarna, efter den tråkiga rapporten, såg många ett extrapris och har spararna köpt på sig än mer. Nu stiger antalet ägare med 500 per dag. Och jag tror än del kommer från Ericsson. De tappar nämligen 200 aktieägare per dag just nu. (I hela riket så har Eric tappat 15 000 aktieägare senaste kvartalet, mot H&M som vann 9 000)

Andra som lockar är ABB och Boliden. ABB är senare i börscykeln än många andra verkstadbsbolag och nu hoppas spararna på att ABBs tid är inne. Boliden är ju mest råvaror, något som enligt teorin ska gå bättre när börsen backar. Volvo är mer vacklande. De har lockat i december och januari, men med rapporterna så frågar sig allt fler ”Våga Volvo?” På några år sikt är många övertygad, men i stormen på börsens verkstadsgolvet så kan vi stressas att sälja i fel läge… Oavsett så tycks spararna välja allt bredare. 5-7 aktier är vanligt. Och detta kommer garanterat ge bättre avkastning! Eller vad tror du? /claes hemberg

 • p

  Att ha en aktie eller tio förändrar inte väntevärdet för avkastningen. Däremot minskar spridningen, dvs risken.
  Vilka aktier du väljer är dock minst lika viktigt. Risken i en portfölj bestående av enbart Handelsbanken är betydligt lägre än en portfölj bestående av 10 aktier från aktietorget.

 • Claes Hemberg

  Absolut, jag håller fullständigt med dig. Men alla nyanser får inte plats i en kortare text. Tack ändå för ditt påpekande! /c

 • Claes Hemberg

  håller fullständigt med dig. Men alla nyanser får inte plats i en kortare text. Tack ändå för ditt påpekande! /c