Gå direkt till textinnehållet

HQ-kunder flyttar miljarder

Fi och likvidatorn trodde de hade två dagar på sig. Men HQ-spararna var snabbare än så. HQ-kunderna har redan inlett flyttar för 10-tals miljarder.

Dagens bankkunder står inte med mössan i hand. Inte ens om Finansinspektionen ryter. Under måndagen var HQ-spararna mest chockade att deras bank sedan 20-30 år var behängd med hänglås. Men redan på tisdagen hade många fått nog. Bestörta HQ-kuner inledde under tisdagen flyttar för 10-tals miljarder, uppger personer med insyn på flera konkurrerande banker.

Att spararna inte kan flytta kontanter har de redan insett. För det påverkar HQ-bankens dagskassa. Men att flytta aktier, obligationer, fonder och derivat, vet spararna är deras rättighet. Detta har även HQ-banks administration konfirmerat. Optioner var enklast att flytta, eftersom de ligger hos Stockholmsbörsen. Flyttar av andra värdepapper ska också gå att genomföra. Uppgifterna om flyttiden går däremot isär.

Några HQ-sparare utlovas flytt inom några dagar. Andra får löften om att det kan ta flera veckor. Oavsett är det en viktig signal, att spararna har rätt till sina pengar!

Banker brukar brumma att de är en förtroendebransch. Spararnas tålamod har däremot visat sig vara mycket kort. Och deras handlingsförmåga mycket snabb./claes

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord