Gå direkt till textinnehållet

i-kontot för vanligt folk

Kontot är till för vanliga småsparare i aktiefonder och aktier, sa Peter Norman på dagens presskonferens. Syftet är att göra sparande mindre krångligt, och med lägre avgifter. Bankerna ska ha inga eller avgifter mycket nära noll, adresserade finansministern. Själv höjer han dock skatten en smula.

I dag presenterade till slut ministern förslaget till första nya sparformen på över 10 år. 1984 kom allemansfonderna, 1994 pensionsförsäkringar oc h 2000 PPM. Varje steg har inneburit stora politiska reformer. Allt med sikte på att engagera svenskarna i sina sparpengar. För svenska folket blir allt äldre och samhällets finanser blir allt magrare. Då måste staten göra allt för att inspirera spararna till att få ut mer av sina sparpengar.

”Nya sparkontot är för vanliga småsparare med aktiefonder”

År 2012 väntas nu i-kontot (investeringssparkontot). Återigen siktar politikerna på att locka sparare till att spara mer långsiktigt; det kommer bli ett förmånligt konto för aktiefonder och aktier. För alla de som i dag sparar på vanligt fondkonto kommer nu ett konto med betydligt lägre skatt.

Och nu blir första gången som spararna tydligt får två olika konton: ett för räntesparande och ett för aktiefondsparande. Det blir tydligare för spararna. Det gamla kontot med 30% skatt på vinster kommer fortfarande vara bäst för räntesparande i obligationer, räntefonder mm. Eftersom de ger så lite avkastning är 30%-ig vinstskatt att föredra. Däremot passar aktiefonder och aktier bäst på det nya i-kontot. Med denna tydliga uppdelning kommer spararna få en tydligare bild av sina sparpengar. Och rådgivarna kommer att bli tvungna att börja diskutera avkastningen  på ett sätt som sällan skett tidigare.

Skillnaden för ett sparande i en vanlig Sverigefond är tydlig. Över tio år får spararen på 30%-kontot här ungefär 80% tillväxt. Samma fond på i-kontot ger ca 95%. Och en stor fördel är att spararen under tiden kan byta fonder precis när hon vill, utan att betala en krona i skatt.

Avgifterna till banken kommer också bli lägre än tidigare. Finansmarknadsministern är mycket tydlig på den här fronten. Han förväntar sig noll i avgifter. Och om det ska finnas några som helst avgifter ska de ligga mycket nära noll, förväntar sig ministern. Här kan spararna direkt slippa 0,7 procent per år mot vad de i dag betalar i kapitalförsäkringar. Även den inlåsningen i kapitalförsäkringar som vissa sparare upplevt försvinner helt

Men skatten på kontot väljer ministern att höja. I dagsläget har den gamla kapitalförsäkringen skatten 0,76 procent skatt per år. Om ett år kommer motsvarande skatt vara 1,08%. (Det hela sker genom en uppräkning av skatten från 27% till 30% av statslåneräntan. Dessutom lägger ministern till +0,75 % på statslåneräntan. Hela uträkningen blir 2,84+0,75*0,3=1,08) Summa summarum så får vanliga sparare nu ett konto med betydligt lägre skatt än tidigare fondkontot. De som däremot kommer från kapitalförsäkringen kommer att uppleva en liten skattehöjning. Men den eller i-kontot är fortfarande bästa sparformen för den som har aktiefonder och aktier. Hur tänker du?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord