Kairobörsen stängd

Kairobörsen skulle öppna på torsdag. Men nu vet ingen. Därmed växer oron för ekonomiska effekter på landet och regionen. Svenska sparare behöver däremot inte agera på kort sikt. Oroligheterna i Libyen påverkar inte heller nämnvärt, även om det kan bli inbördeskrig.

Egypten är navet i Mellanösterns ekonomi. Därför är senaste veckornas händelser långt viktigare och mer avgörande för framtiden i hela regionen, än vi här i norr kanske inser. Och att Egyptens sluppit inbördeskrig är också en viktig signal till andra folk och andra diktatorer i regionen.

Men nu har Kairobörsen varit stängd sedan den 28 februari. Och även banker har haft stängt. Jag talar med Karin Fries om saken. Hon kan regionen  i detalj. ”Detta börjar allvarligt påverka ekonomin. Vad som försenar en öppning är misstankar om att korrupta personer skott sig på börsen de sista dagarna före stängningen”, berättar Karin Fries, förvaltare av Carnegie Mellanösternfond, med cirka 1/3 i egyptiska bolag.

Nu hörs krav på att flera börsaffärer ska backas tillbaka. Det är må vara moraliskt rätt, men ekonomiskt förkastligt. Det skulle ta en månad att reda ut, vilket allvarligt skulle hämma landets utveckling ytterligare. Därför är det mest sannolikt att börsen ändå öppnar inom kort. Även om det inte blir denna vecka. För Egypten har långt större utmaningar framför sig än att jaga några Mubaraktrogna.

När väl börsen öppnar väntar sig Karin Fries stora börsfall på Kairobörsen. Men detta är ingenting som privatpersoner med Afrika- eller Mellanösternfoner kan göra något åt. Förvaltarna kommer göra sitt bästa för att undvika onödiga förluster. Fallen på börsen kommer varje dag begränsas till 10 procent, eftersom det är så långt de lokala tillfälliga börsreglerna tillåter börsfall. Det gör att de kan ta flera dagar före börsen nått sin botten. Å andra sidan har många bolag hela tiden haft bra genomlysning. ”Men oron finns för bolag som stått Mubarak nära. Vad de är värda är mer osäkert”, säger Karin Fries.

  /claes hemberg

publicerad
23 februari 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram