Gå direkt till textinnehållet

Lotteri eller pension?

Lotteri eller pension? Ja, det är en vettig fråga, eftersom svenskarnas samlade spelande skulle kunna ge snittsvensken 7 000 kronor extra i månaden i pension. I veckan följer jag P1 Tendens serie Fult med pengar?

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3381

75 kronor i veckan lägger snittsvensken på spel. Det låter kanske inte så mycket. Över 50 år så blir det 200 000 kronor. Men det ger inte hela bilden. För lägger vi inte pengarna i en kaffeburk, utan en vanlig sparform; säg en Sverigefond så hade samma belopp varit 1,6 miljoner kronor, efter samma tid.

Så kan vi inte räkna, tänker någon. Jag räknar så. För en alternativ adress under alla dessa år är utan att förhäva sig just en Sverigefond. Med vanliga 7% avkastning så ger det en rejäl pension, eller nära 7 000 kronor extra varje månaden under hela pensionstiden. Så vad väljer du lotteri eller pension?

Jag hörde om lastbilslotteri i Brasilien. En grupp åkare hade inte råd att låna av banken. De samlade pengar till en gemensam pott. En gång varje år kunde de lotta ut en ny lastbil till någon i gänget. Efter 20 år skulle alla ha en ny lastbil. Det var ett bra lotteri.

Men de flesta ställer alldeles för låga krav på våra pengar. Och där ingår lotterier. Lotteriälskaren Simon talade jag med i morse. Vad har du vunnit frågade jag honom? Några 10 000 kronor medgav han. Det är alldeles för dåligt. Men hans insats om 100 kronor i veckan i nu 30 år skulle en vinst på halv miljon var fullt rimlig. Spelbolaget lovar ju 80 procent tillbaka. Detta var nu ingen uppmuntran att fortsätta spela.

Kanske är jag bara för krass. Jag har svårt att räkna hem lotterier och kanske är fel man att ens tala om fenomenet? Nej, spelbolagen som stoltserar med att de ger hela 80% tillbaka imponerar inte på mig. Det är väl inte så mycket. Börsen ger 107%. I snitt. Vad säger du om lotterier. Är det fel att räkna på det? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord