Gå direkt till textinnehållet

Ministerhot fungerar

Efter att ministrarna Anders Borg och Peter Norman hotat bolånebankerna, så har nu alla de stora lånebanker börjat att sänka sina räntor. Men det är något allvarligt fel, när det ska behövas ministerhot. Det behövs mer grundläggande förändringar.

    1. Svenskarnas största utgift alla kategorier, bolånen, fungerar inte i praktiken. Det har bankerna nu bevisat. Priserna hänger med upp, mer än väl, men när priserna faller tycks inte inte följa med ned. Detta är allvarligt inte bara för spararna och alla miljontals barnfamiljer med dyra bolån. När svenskarnas största utgift bolånen lever ett eget liv, är det problem även för staten.Sedan över ett år hade det märkts irriterad signaler från politiskt håll. Men häromveckan kom droppen, som fick ministern att ta bladet från munnen. Riksbanken hade sänkt , men ingen bolånebank följde inte efter. Bankerna visade fullständigt ointresse att ens tala om möjligheten. Då sa ministerarna Anders Borg och Peter Norman ifrån och hotade med åtgärder. Det dröjde några dagar. Under julhelgen måste de ha arbetats en hel del på en rad bolånebanker. För senaste dagarna har sänkningarna på bolånen kommit krypande.

Norman var öppen i sin kritik och sedan måste det ha pågått intensiv tysta diplomati. För han fick alla i rätt riktning, även om han på intet sätt är färdig. Bolånemarknaden är fortfarande mamuten som står i garderoben. Här lägger snittsvensken 75 000 kronor varje år, utan att att pruta. Bara 1 av 5 prutar.

Därför har ministern också talat om att bankkontonummer som ska följa spararen vart hon än går. Det är lika självklart som att ha ett telefonnummer oavsett operatör. Även detta kommer påverka bolåneräntorna, på ett tydligt sätt. Eftersom betalbank och bolånebank ofta hänger ihop. En förändring här skulle hjälpa mycket för att ge liv åt bolånemarknaden.

Dessutom behöver Norman väcka liv i SBABs gamla tradition av prispressare igen. Nyss fick bolaget en prissänkar-VD på plats. Det är ett gott tecken. Men hela SBABs gamla roll som prisledare behöver återupprättas. Bolånarna behöver en statlig aktör.

Finansinspektionens intensifierade jakt på rådgivare behövs även här. I dag kan en bolåne-säljare koka ihop erbjudanden som är svåra för sparare att överblicka. Den som binder bilförsäkring, barnspar och pensionssparande kan få 0,3% i sänkt bolån. Att banken tjänar o,7% på tilltaget känner spararen inte till, för att att matematiken är osynlig. Här behöver ministern ställa krav på att all avgifter räknas om till reda kronor. Då först kan många flera sparare förstå vad de köper.

Även fler utländska bolånebanker till Sverige skulle vara bra. Men vi kan inte vänta på att utländska aktörer ska komma hit. Spararna är för rädhågsna för att välja en okänd bolånebank. Staten egen bolånebank behövs och även hot från ministern lära behövas flera gånger till. Det är bolånebankerna själva bevisat.
Vad behövs för att skapa en mer vital bolånemarknad?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord