Gå direkt till textinnehållet

Nordea i ropet

Staten säljer i morgon en stor del av sitt innehav i Nordea. Det öppnar för fler spännande nyheter om banken. Nordea-ägarna lär kunna se fram mot en stigande kurs framöver. För spararna blir det däremot ingen skillnad. Sveriges största fond Nordea Sekura (33 mdr), förtjänar däremot fortfarande en rungande Sälj. Den är för dyr.

Staten säljer under fredagen ut hela en 1/4 del av sitt innehav i Nordea. Det är ingen överraskning. Diskussionen har legat i luften och i dag kom Nordeas-rapport. Då är det logisk att staten säljer. Antagligen har de stora budgivarna känt till den stundande auktionen i flera månader. I morgon äger våren största miljradauktion rum.

Men svenska folket vill inte alls sälja. 49% är direkt emot en försäljning. Och endast 26% tycker staten ska sälja ut. Övriga har ingen uppfattning.

Nordea-aktiens kurs kan inledningvis pressas i morgon bitti. Osäkerheten kring vilka bud som ska komma in kommer att i inledningen kunna trycka ned kursen. Samtidigt ökar nu chansen till stora förändringar i banken. Kanske kan de gå samman med någon utländsk bank och bilda en starkare internationell spelare? Detta kan locka priset att stiga flera veckor framöver. När det slutgiltiga priset blir känt, vet vi mer. Hade jag haft aktien, hade jag behållt dem.

Men Nordeas och Sveriges största fond, Sekura, är däremot fortfarande en av landet dyraste räntefonder. Det är ingenting att spara i. Dessutom vet vi att många sparare glömmer sina pengar i sådana fonder i flera decennier. Och då är det ett rent utselt sparande.

Nej,  sälj Sekura och behåll Nordea aktien. Eller hur tänker du göra?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord