Nordea i ropet

Staten säljer imorgon en stor del av sitt innehav i Nordea. Det öppnar för fler spännande nyheter om banken. Nordea-ägarna lär kunna se fram mot en stigande kurs framöver. För spararna blir det däremot ingen skillnad. Sveriges största fond Nordea Sekura (33 mdr), förtjänar däremot fortfarande en rungande Sälj. Den är för dyr.

Staten säljer under fredagen ut hela en 1/4 del av sitt innehav i Nordea. Det är ingen överraskning. Diskussionen har legat i luften och idag kom Nordeas-rapport. Då är det logisk att staten säljer. Antagligen har de stora budgivarna känt till den stundande auktionen i flera månader. Imorgon äger våren största miljradauktion rum.

Men svenska folket vill inte alls sälja. 49% är direkt emot en försäljning. Och endast 26% tycker staten ska sälja ut. Övriga har ingen uppfattning.

Nordea-aktiens kurs kan inledningvis pressas imorgon bitti. Osäkerheten kring vilka bud som ska komma in kommer att i inledningen kunna trycka ned kursen. Samtidigt ökar nu chansen till stora förändringar i banken. Kanske kan de gå samman med någon utländsk bank och bilda en starkare internationell spelare? Detta kan locka priset att stiga flera veckor framöver. När det slutgiltiga priset blir känt, vet vi mer. Hade jag haft aktien, hade jag behållt dem.

Men Nordeas och Sveriges största fond, Sekura, är däremot fortfarande en av landet dyraste räntefonder. Det är ingenting att spara i. Dessutom vet vi att många sparare glömmer sina pengar i sådana fonder i flera decennier. Och då är det ett rent utselt sparande.

Nej,  sälj Sekura och behåll Nordea aktien. Eller hur tänker du göra?/claes hemberg

publicerad
3 februari 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram