Gå direkt till textinnehållet

Palmes fonder åker ut

Olof Palmes Allemansfonder var pionjärer, men är i dag blott en tumme i svenskarnas sparande. Och de fortsätter tappa på börsen och i svenskarnas förtroende. Fonderna gav en bra start. Värdet växte till hiskliga 200 mdr. Men i dag är fonderna för dyra och trubbiga. Du kan själv enkelt sänka priset till ¼ del av priset.

 

Nysparande i fonder 2010
Snitt alla aktiefonder 4,5%
Små tillväxtregioner18%
Asien17%
Östeuropa7%
Sverige7%
Globala7%
Indien7%
Bransch4%
Allemansfonderna -3%
Europa-8%
Källa Fondbolagen

Allemansfonderna startades 1984 efter många års debatt inom politik och fack. De fackliga organisationerna var kraftigt emot idén att spara pengar i storbolag. Detta var på den tiden då 70-talets stenhårda kritik mot multinationella bolag och imperialism fortfarande hängde i luften.

Men Allemansfonderna blev en succe. Historiska 80 miljarder strömmade in i fonderna de första tio åren. För svenskarna hade inte mycket annat att välja på. Och börsen var starkt. Till en början fick de bara spara på svenska börsen, men kring 1990 öppnades omvärlden.

 

Allemansfonderna var 13 från start och blev grogrunden för dagens 2 500 fonder i Sverige. Fortfarande i dag har flera av fonderna kvar namnet. Andra har bytt till mer otydliga namn. Kännemärket är fortfarande en stor del Sverigebolag och en mindre del globala bolag.

Men i dag sparar allt färre svenskar Allemansfonder. Nu är den utanför fondtoppen: räntefonder (403 mdr) Sverigefonder (320), blandfonder 297, globala fonder (230) och Allemansfonderna (206). Därmed har Allemansfonderna i dag var femte aktiefondkrona. Men bara 1 av 20 sparkronor totalt.

Hittar du några Allemansfonder på ditt eget konto, så är mitt bestämda råd att byta till billigare. Det tjänar du på. För de gamla fonderna är ofta dyra (1,4%). Det är väldigt mycket förhållande till vad de ger. Väljer du indexfonder för priserna 0,0-0,6% kan du själv skapa dig en Allemansfond till 1/4-del av priset. Letar du noggrant kan du sänka priset till nära 1/10-del. Eller så kan du alltid välja mellan de bättre fonderna, som du tror kan ge mer.

Billiga globalfonder http://shorturl.se/?KSab6 Bra globalfonder http://shorturl.se/?Zqbja
Billiga Sverigefonder http://shorturl.se/?jtDou Bra Sverigefonder http://shorturl.se/?BBLE3
Väljer du billigare eller bättre fonder? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord