PPM-effekten uteblir

Publicerat den 13 december 2010 kl. 08:49

30 miljarder når nu våra PPM-konton. Men PPM-effekten på svenska börsen uteblir i år. För den jättelika PPM-soffan byggdes om i maj. Och det mesta av våra PPM-pengar landar inte längre på Stockholmsbörsen. Snittsvensken har efter dagen insättning 63 000 kronor på kontot. Och tillsammans har vi där enorma 350 mdr. Fram till nu har detta sparande varit en elefant vars steg märks på Stockholmsbörsen. Men den gynsamma medvinden som nya PPM-pengar varje år fört med sig i december uteblir helt i år. För nu investeras inte längre stora PPM-pengar på Stockholmsbörsen. Merparten flyttas till andra världsdelar.

För sedan i maj har PPM-soffan, premiesparfonden som 4 av 10 svenskar har, varit inne på renovering. Den har fått ny stoppning och beklädnad. Den nya modellen har fått det nya namnet PPM-såfan. Och detta är mycket mer än bara en ytförbättring. Vid starten för tio år sedan var PPM-soffan mest en Sverigefond och lite räntor. Sedan har globala aktier och även tillväxtmarknader tillkommit. Nu var det dags för en rejäl ombyggnad. Spararna behövde mer kraft i pensionspaketet resonerade staten. I maj i år tog PPM-soffan steget full ut. Den dåvarande chefen för soffan Peter Norman kungjorde att den gamla soffan var för smal. Svenskarna behövde ett bredare stöd och dessutom mycket mer aktietyngd. Eftersom PPM är den lilla vassa delen i många svenskars pensionssparande, så behöver den vara mer fokuserad på tillväxt än tidigare. Svaret blev en 150 % global aktiesoffa.

Så har soffan nu sett ut och fungerat sedan slutet av maj. Och resultatet är slående. PPM-soffan har hittills i år givit 9,4 procent när världsindex nått 6 procent. Därmed har svenskarnas sparande i PPM blivit en lågprissoffa med turbo. Avgiften är smäckra 0,15 procent. Mycket få fonder i Sverige kan slå det. Och hela resonemanget kan vi lära oss mycket av: välj mer tillväxt och lägre avgifter. Gör en Norman kort sagt! Hur tänker du?/claes hemberg

  • Jag väljer av självbevarelsedrift fonder själv.

    Den 13/12 hade jag slagit din rekommenderade soffa med 29 procentenheter.

    Den 30/12 summerade jag året med 40,8 procents ökning av kapitalet.

    Det är en siffra som t. ex. den överallt hyllade PPM-RÅDGIVAREN inte var i närheten av under 2010. Men – han skryter ju fortfarande om att han är Mr. 175%, trots att hans snitt är omkring 30% beroende på hur man räknar (han verkar inkludera insättningarna av pensionsrätterna i förräntningsformeln).

    När det gäller avgifter brukar jag säga att man kan tjäna in till dem också, bara man lär sig hur fonderna beter sig.