Gå direkt till textinnehållet

PPM-effekten uteblir

30 miljarder når nu våra PPM-konton. Men PPM-effekten på svenska börsen uteblir i år. För den jättelika PPM-soffan byggdes om i maj. Och det mesta av våra PPM-pengar landar inte längre på Stockholmsbörsen. Snittsvensken har efter dagen insättning 63 000 kronor på kontot. Och tillsammans har vi där enorma 350 mdr. Fram till nu har detta sparande varit en elefant vars steg märks på Stockholmsbörsen. Men den gynsamma medvinden som nya PPM-pengar varje år fört med sig i december uteblir helt i år. För nu investeras inte längre stora PPM-pengar på Stockholmsbörsen. Merparten flyttas till andra världsdelar.

För sedan i maj har PPM-soffan, premiesparfonden som 4 av 10 svenskar har, varit inne på renovering. Den har fått ny stoppning och beklädnad. Den nya modellen har fått det nya namnet PPM-såfan. Och detta är mycket mer än bara en ytförbättring. Vid starten för tio år sedan var PPM-soffan mest en Sverigefond och lite räntor. Sedan har globala aktier och även tillväxtmarknader tillkommit. Nu var det dags för en rejäl ombyggnad. Spararna behövde mer kraft i pensionspaketet resonerade staten. I maj i år tog PPM-soffan steget full ut. Den dåvarande chefen för soffan Peter Norman kungjorde att den gamla soffan var för smal. Svenskarna behövde ett bredare stöd och dessutom mycket mer aktietyngd. Eftersom PPM är den lilla vassa delen i många svenskars pensionssparande, så behöver den vara mer fokuserad på tillväxt än tidigare. Svaret blev en 150 % global aktiesoffa.

Så har soffan nu sett ut och fungerat sedan slutet av maj. Och resultatet är slående. PPM-soffan har hittills i år givit 9,4 procent när världsindex nått 6 procent. Därmed har svenskarnas sparande i PPM blivit en lågprissoffa med turbo. Avgiften är smäckra 0,15 procent. Mycket få fonder i Sverige kan slå det. Och hela resonemanget kan vi lära oss mycket av: välj mer tillväxt och lägre avgifter. Gör en Norman kort sagt! Hur tänker du?/claes hemberg

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika

Mest läst