Huliganer även här

Huliganer finns även spår av i finansbranschen. Vissa grupper människor agerar ibland närmast aggressivt, arrogant och hotfullt mot andra. Som att bara deras egna tankar räknas. Några som är överraskande vanliga här är guldköpare och småbolagsägare. Vilka goda råd biter på dem? Snävt sparande är aldrig bra. 

Guldpriset har nått historiska toppnivåer. Då märks en särskild grupp sparare: guldkramarna. De har fått vatten på sin kvarn, blir högljudda, vill övertyga många andra och förlöjligar gärna alla andra. Att de snackar upp sitt eget val, må vara hänt. Men tonläget omnämna andra som ointelligenta eller förledda, vänder jag mig emot. 

Bara 2-3 procent av svenskarna sparar i ädelmetaller. De svarar så själva, när Sifo frågar dem. 17% har småbolagsfonder, 8% råvaror, 20% i Ryssland… för att dra en jämförelse. Därmed är ädelmetall-spararna en mycket liten grupp. Men den bullrar som få.

Många av de guldsparare som märks i kommentarfält agerar långt tuffare, hårdare, högre och mer fyrkantigt än de flesta andra. Guld-spararna där talar ofta om metallen som det vore en religion. Är du för eller emot? frågar de. Guldspararnas kommentarer tvekar inte att ifrågasätter andras val, i ett närmast aggressivt tonläge. Många drar sig inte för att håna eller förlöjliga dem som inte håller med och inte har insett. De kan också gärna ge hela finansbranschen en kängan och mena att allt ska barka och hel…ete. Därför väljer de en gul metall.

Jag får en kuslig känsla av intolleranta människor av alla slag. Förutom enbetna guldsparar, kan även enbenta småbolagsägare agera på lika sätt. De försvarar sitt lilla bolag, med näbbar och klor. Är inte dessa finansbranschens huliganer? Hur kan sparbranschen möta dem? Hur kan vi minska risken att amatörer dras in i samma guldcirkus, småbolagsfälla eller övertro? 

Bara senaste månaderna har två sådan småbolag raderas ut. Då hörs inte småbolagshuliganerna. Men i medvind är de ofta hårdföra. De hissar idén, metallen, preparatet. De är en hårt troende liten skara. Som riskerar förstöra sitt sparande och locka med sig oskyliga. Hur möter vi dem?

Ett svar: Utan ifråga sätta sparares upphöjda val: Smalt sparande är farligt oavsett i vad.  Högst 1/10 i en aktie, en fond, en metall… borde gälla alla. Hittar spararen tio olika toppkandidater, så mycket bättre.

Och: att vi inte accepterar bloggkommentarer som är hånande, löjeväckande och aggressiva utfall. Liksom i politiken måste vi möta våra huliganer på ett uppriktigt sätt. Att ducka är inte möta.

/claes hemberg

publicerad
14 augusti 2011
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Vi är bra på långa ord. Och på att förklara dem. Läs mer i Finansliv #9, hos våra prenumeranter på fredag ⭐️
Nästa vecka är det dags för #finanslivsfrukost om #vettochetikett och det finns några platser kvar! Boka på Finansliv.se(länk i bio) ☕️
I nummer 8 av #finansliv tar vi ett stort grepp på #fintech 3.0 - ✅De överlevde boomen ✅Trenderna bankerna investerar i ✅Därför måste bolagen ändra inriktning Foto: @donkadoo
Den 19 november bjuder vi in till #finanslivsfrukost om vett och etikett i arbetslivet! ☕️Etikettexperten Annmarie Palm föreläser. Boka din plats nu! Länk i bion. #finansliv #vettochetikett
”Vad som är positivt? Här kanske man ska svara att man ska träffa nya kolleger och utbyta erfarenheter, men vet har tid med det??” —En av de tillfrågade i vår undersökning om aktivitetsbaserade kontor. Läs mer i nya Finansliv! #finans #finansbranschen #kontor #aktivitetsbaserat #aktivitetsbaseradarbetsplats
Sista chansen att anmäla sig! Snart är det dags för #finansloppet igen! På fredag är sista anmälningsdagen. Gå in på finansliv.se och boka din plats!
Följ @Finansliv på Instagram