Gå direkt till textinnehållet

Huliganer även här

Huliganer finns även spår av i finansbranschen. Vissa grupper människor agerar ibland närmast aggressivt, arrogant och hotfullt mot andra. Som att bara deras egna tankar räknas. Några som är överraskande vanliga här är guldköpare och småbolagsägare. Vilka goda råd biter på dem? Snävt sparande är aldrig bra. 

Guldpriset har nått historiska toppnivåer. Då märks en särskild grupp sparare: guldkramarna. De har fått vatten på sin kvarn, blir högljudda, vill övertyga många andra och förlöjligar gärna alla andra. Att de snackar upp sitt eget val, må vara hänt. Men tonläget omnämna andra som ointelligenta eller förledda, vänder jag mig emot. 

Bara 2-3 procent av svenskarna sparar i ädelmetaller. De svarar så själva, när Sifo frågar dem. 17% har småbolagsfonder, 8% råvaror, 20% i Ryssland… för att dra en jämförelse. Därmed är ädelmetall-spararna en mycket liten grupp. Men den bullrar som få.

Många av de guldsparare som märks i kommentarfält agerar långt tuffare, hårdare, högre och mer fyrkantigt än de flesta andra. Guld-spararna där talar ofta om metallen som det vore en religion. Är du för eller emot? frågar de. Guldspararnas kommentarer tvekar inte att ifrågasätter andras val, i ett närmast aggressivt tonläge. Många drar sig inte för att håna eller förlöjliga dem som inte håller med och inte har insett. De kan också gärna ge hela finansbranschen en kängan och mena att allt ska barka och hel…ete. Därför väljer de en gul metall.

Jag får en kuslig känsla av intolleranta människor av alla slag. Förutom enbetna guldsparar, kan även enbenta småbolagsägare agera på lika sätt. De försvarar sitt lilla bolag, med näbbar och klor. Är inte dessa finansbranschens huliganer? Hur kan sparbranschen möta dem? Hur kan vi minska risken att amatörer dras in i samma guldcirkus, småbolagsfälla eller övertro? 

Bara senaste månaderna har två sådan småbolag raderas ut. Då hörs inte småbolagshuliganerna. Men i medvind är de ofta hårdföra. De hissar idén, metallen, preparatet. De är en hårt troende liten skara. Som riskerar förstöra sitt sparande och locka med sig oskyliga. Hur möter vi dem?

Ett svar: Utan ifråga sätta sparares upphöjda val: Smalt sparande är farligt oavsett i vad.  Högst 1/10 i en aktie, en fond, en metall… borde gälla alla. Hittar spararen tio olika toppkandidater, så mycket bättre.

Och: att vi inte accepterar bloggkommentarer som är hånande, löjeväckande och aggressiva utfall. Liksom i politiken måste vi möta våra huliganer på ett uppriktigt sätt. Att ducka är inte möta.

/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord