Huliganer även här

Publicerat den 14 augusti 2011 kl. 11:44

Huliganer finns även spår av i finansbranschen. Vissa grupper människor agerar ibland närmast aggressivt, arrogant och hotfullt mot andra. Som att bara deras egna tankar räknas. Några som är överraskande vanliga här är guldköpare och småbolagsägare. Vilka goda råd biter på dem? Snävt sparande är aldrig bra. 

Guldpriset har nått historiska toppnivåer. Då märks en särskild grupp sparare: guldkramarna. De har fått vatten på sin kvarn, blir högljudda, vill övertyga många andra och förlöjligar gärna alla andra. Att de snackar upp sitt eget val, må vara hänt. Men tonläget omnämna andra som ointelligenta eller förledda, vänder jag mig emot. 

Bara 2-3 procent av svenskarna sparar i ädelmetaller. De svarar så själva, när Sifo frågar dem. 17% har småbolagsfonder, 8% råvaror, 20% i Ryssland… för att dra en jämförelse. Därmed är ädelmetall-spararna en mycket liten grupp. Men den bullrar som få.

Många av de guldsparare som märks i kommentarfält agerar långt tuffare, hårdare, högre och mer fyrkantigt än de flesta andra. Guld-spararna där talar ofta om metallen som det vore en religion. Är du för eller emot? frågar de. Guldspararnas kommentarer tvekar inte att ifrågasätter andras val, i ett närmast aggressivt tonläge. Många drar sig inte för att håna eller förlöjliga dem som inte håller med och inte har insett. De kan också gärna ge hela finansbranschen en kängan och mena att allt ska barka och hel…ete. Därför väljer de en gul metall.

Jag får en kuslig känsla av intolleranta människor av alla slag. Förutom enbetna guldsparar, kan även enbenta småbolagsägare agera på lika sätt. De försvarar sitt lilla bolag, med näbbar och klor. Är inte dessa finansbranschens huliganer? Hur kan sparbranschen möta dem? Hur kan vi minska risken att amatörer dras in i samma guldcirkus, småbolagsfälla eller övertro? 

Bara senaste månaderna har två sådan småbolag raderas ut. Då hörs inte småbolagshuliganerna. Men i medvind är de ofta hårdföra. De hissar idén, metallen, preparatet. De är en hårt troende liten skara. Som riskerar förstöra sitt sparande och locka med sig oskyliga. Hur möter vi dem?

Ett svar: Utan ifråga sätta sparares upphöjda val: Smalt sparande är farligt oavsett i vad.  Högst 1/10 i en aktie, en fond, en metall… borde gälla alla. Hittar spararen tio olika toppkandidater, så mycket bättre.

Och: att vi inte accepterar bloggkommentarer som är hånande, löjeväckande och aggressiva utfall. Liksom i politiken måste vi möta våra huliganer på ett uppriktigt sätt. Att ducka är inte möta.

/claes hemberg

 • Christian

  Haha, denna irritation. Ligger själv i 20% guld, resten likvid sen juni. Och det är ju tur det.
  En liten grupp kan väl inte vara ett hot?

 • Twist and Shout

  Ordspråket ”Att tala är silver, att tiga är guld.” är välkänt och med nuvarande nivåer på M3 och ett enormt behov av att öka kredittillväxten och privat skuldsättning i västvärlden, för att undvika en nedgång i det breda penningmåttet M3 och nå positiv tillväxt.

  Tillväxt som under senare år revideras ner och visar på kontraktion av många stora västliga och utvecklade ekonomier.

  Privat utlåning är bankernas kassako och när det inte längre finns fler kor att mjölka är det slut på det roliga och värderingen på risk on tillgångar är i nuläget inte attraktiv för småsparare och historiskt sett långt över de nivåer de har legat, läs CAPE.

  Centralbankerna har ökat bankernas reserver men lyckas i nuläget inte med att öka de breda penningmåtten och om pengars hastighet inte ökar drastiskt under det kommande året så är en investering i risk on tillgångar, läs aktier, i nuläget ett råd som jag inte ens skulle ge min värsta fiende.

  Uppsidan på risk on tillgångar är liten och nedsidan är enorm, risk/reward säger att den försiktige och den kloke bäst tittar på från sidan. Detta gäller förstås även ädelmetaller och speciellt guld i nuläget om man tänkt använda pengarna inom en någorlunda kort tidsperiod.

  Ett klokt råd för den försiktige skulle vara att småsparare ska diversifiera med korta penningmarknadsfonder i svensk, norsk och dansk valuta. Med olika stor exponering mot respektive lands bank-/bostadssektor och förstås med låga avgifter.

  Och för den våghalsige och exotiske kanske ett väldigt litet inslag av valutaterminer som spekulerar i att den australiensiska dollar kommer att depreciera och röra sig mot nuvarande trend i råvaror. Detta är förstås spekulation och kan sluta med att väldigt litet blev inget alls.

  Feta svansar gör dessutom att småsparare bör undvika fonder som är passivt förvaltade och som inte innebär tillräckligt bra avkastning sett över tid, läs passiva indexfonder, och ett tionde i något som sägs ge högre diversifiering än vad en småsparare själv kan uppnå är roande och ger mig ett litet leende på läpparna.

  Ps. Mitt leende är nyexaminerat och om jag skulle följa ovanstående råd så skulle jag se mitt sparande urholkas av inflation och av avgifter som inte är proportionerliga till utfört arbete.

  Om jag hade investerat i guld precis innan jag påbörjade mina studier och sen successivt fortsatt att spara i guld under resterande studietid, så skulle mitt studielån drygt 3 månader efter examen vara ett minne blott.

  Mellan raderna så är det underförstått att detsamma inte gäller risk on tillgångar och speciellt inte passivt förvaltade indexfonder. Inte ens de med låga eller inga avgifter. Hur kan vi minska risken att amatörer dras in i denna cirkus?

  Citatet ”Får jag be om största möjliga tystnad?” med en godtycklig engelsk översättning och med ett något annat tonläge än det vi alla tänker på känns av någon anledning oerhört passande.

  Så länge caveat emptor är gällande så bör småsparare i högsta mån agera med risk/reward i åtanke, vilket i nuläget inte talar för risk on tillgångar.

  Ps2. Merparten av min umgängeskrets som hyllar fotboll som guds gåva till mannen och som eventuellt frivilligt skulle göra anspråk på epitet huliganer förstår samtidigt inte hur kredittillväxt skapar pengar och varför vi i nuläget ser negativ yield på fixed income för vissa löptider är en tankegång som aldrig realiseras ovanför axlarna.

 • Göran

  Okej, då vet ni. Högst en tiondel i guld! Har du det?

  En skillnad är förstås att guldet omöjligt kan bli värdelöst, men det kan varje aktie bli.

 • william

  Hoppsan!

  Att jag som sparar en del i guldtackor skulle vara en huligan finner jag en smula kränkande.
  Jag ser nog en en ganska stor skillnad mot en högljudd gukdplacerare (jag är ju desutom en ganska tyst placerare) och en person som slänger stenar på ett fönster i syfte att plundra en affär.
  Vadan detta utfall. Är det för att antalet affärer på Avanza minskar när pengar förs över till fast guld istället för att generera aktieaffärer?
  Sånt kan väl åtgärdas så att placerarna kan satsa på guld via Avanza.
  Eller är det syd-korea, som nyligen köpte 25 ton av denna ädla metall, som åsyftas som huliganer.
  Eller är jag helt ute och cyklar…

 • Staffan Lemhel

  Stockholmssyndromet kallas det som du har Claes, sök hjälp snarast.

 • Svenne

  Men hallå Claes, det här var ett riktigt lågvattenmärke. Världen står inför en valutakris av kollosala mått, och då jämför du en guldinvestering med en forskningsbolags-investering. Självklart ska man inte ha alla ägg i samma korg, men att skrämma bort småsparare från att inneha lite fysiskt guld visar ju så otroligt obegåvad du är.
  Jag finner inte ord för detta!

 • Claes Hemberg

  Aldrig, får jag så många kommentarer och aldrig så hånande och tråkigt tonläge över mig som när jag skriver om guld eller små högriskbolag. Visst jag delar inte deras världsbild. Men måste det besvaras på ett så tråkigt sätt, som såväl åskådliggörs bland dessa kommentarer? Och säger inte att ALLA som sparar i guld är huliganer. Men förhållande till hur många som sparar i metallen så har de explosiv överrepresentation bland hånande kommentarer. Det är tycker jag är trist!
  /C

 • Vad ska man säga, att ovanstående artikel är skriven av en man som jobbar på ”bank” som skrävlar om att dom är bäst på marknaden för småspararna är, ja, vad ska man säga, lägre än glocalnet.

  Men det är klart, skulle Ava sälja fysiskt guld så skulle nog ovanstående fördelning låta annorlunda, t o m från Claes.

  Alla vet och förstår varför guldet går upp och fler och fler köper fysiskt, dom ENDA som inte verkar förstå det är alla representanter från banker och mäklare, det är lite skrämmande i sig kan jag tycka.

 • Magnus

  Måste säga att jag håller med Claes Hemberg i att småbolag och guld investerare är väldigt aktiva och ibland aggresiva i sina kommentarer på diverse forum. Något som dock inte går att ignorera är att Guld har varit en av de absolut bästa investeringarna under de senaste 10 åren och med det ekonomiska läge vi har just nu antagligen kommer att förbli så några år till.

 • Claes Hemberg

  Mr L, du kan visst handla värdepapper som motvarar guld på längden och tvären även via Avanza Bank. https://www.avanza.se/aza/sok/standard.jsp?word=guld Förutom alla aktiebolag som har guld. Lycka till! Även om jag inte tror på affären /claes

 • Jag vet precis vilka PAPPERSINSTRUMENT som kan handlas på Avanza eftersom jag är kund där.

  Jag pratar om fysiskt guld, inget annat och då blir det lite svårare, eller hur?

 • Starka ord om en relativt ny bransch som håller på att växa fram… Tyvärr har svenskar traditionellt sett inte har haft någon stor exponering mot fysiskt guld vilket du själv skriver.

  Att tonläget är högljutt är för att marknaden vill säkra sitt kapital så marknaden själv kräver ett säkrare alternativ. Aktier har alltid varit en högriskbransch vilket jag själv kan se på mina aktier i Avanza…
  Mängden kommentarer kan också bero på att guld är ett område som är en extremt konkurrensutsatt nisch. Många vet tyvärr knappt om att det är möjligt att köpa eller sälja fysiskt guld eller var de får bra priser.

  Om du ser på de största aktierna i USAS&P 500 med över 500 stora börsnoterade aktiebolag går det att se nedgången i aktier tydligare ifall man räknar i guld. När man ser på indexet så stod det på 0.75 i slutet av mars 2009 och 0.65 den 8:e augusti.

 • Jim Sinclair

  ”Även om jag inte tror på affären”

  Jadu Classe, du har haft fel om guldet 11 år i rad i så fall. Jag sätter mina sekiner på att det snart är 12 år i rad.

  Guld är PENGAR, det verkar många ha svårt att förstå.

  Det har varit pengar i tusentals år. Fiatvalutor kommer och går.

 • tydligen var man en huligan då.

  :-/

 • lars

  jag kan bara hålla med. Det är för trist att ganska många kommmentatorer på en rad sajter beter sig riktigt illa. De häver ur sig fula ord, nedsättande adjektiv och rent asociala utspel.

  Det är sajternas jobb att sudda bort dem. Att några människor har en udda och osmaklig hobby att hälla fula ord över oss andra, som vill ha en seriös diskussion, Det ska vi inte tolerera.

  Guld står var och en fritt. Men att smutsa ned alla som tycker annorlunda hör inte hemma i en yttrandefrihet.