Råvaror en tvåstegsraket
RÅVAROR (2) Priserna på råvaror har stigit senaste åren. Varför? Och är detta en köpsignal? Detta är dagens fråga på Råvaruresan i Brasilien.
Senaste 150 åren har priset på råvaror fallit år efter år. Allt sedan 1800-talet har maskiner, kemi och arbetssätt hela tiden lett till effektivare produktion av råvaror. Utbudet har hela tiden ökat mer än efterfrågan. Ständigt nya fynd, kolonialisering och billig arbetskraft har tryckt ned råvarupriserna undan för undan.
Och det fungerade utmärkt så länge som konsumenterna var relativt få. Detta stämde fram till 2004, visar råvaruindex från Economist. Sedan några år är däremot priserna upp både 2 och 3 gånger och mer lite beroende vilken råvara vi tittar på. Varför då?
Det enkla svaret är en tvåstegsraket:
1) Det börjar med befolkningstillväxten under 1900-talet. Då tog mänskligheten det stora steget och från 2 till 7 mdr. Det är hissnande siffror och kommer aldrig upprepas. Utan vi lär stanna vid 9,5 mdr år 2100, säger forskningen. Vid gaspedalen stod däremot inte politiker eller ekonomier, utan barnläkare. Bättre sjukvård har gjort att barn överlever, som aldrig förr.
2) Men det är inte barn som slukar råvaror. Utan det är först när de blivit vuxna och ännu mer om de flyttar in till städerna. Det är tack vare alla nya vuxna och nya stadsbor som vi nu ser i stigande råvarupriser. I dag bor varannan afrikan och asiat i en stad. Vi var på samma nivå 1950.
Så plötsligt vid 2004 så har konsumtionen av råvaror tagit sådan fart i världen att de börjar märkas i råvarupriserna. Oljan har stigit kraftigt sedan denna tidpunkt. Dessförinnan gick den ju på 20 dollar fatet. Nu 100. Rader av metaller och energi har gått i samma riktning. Men allt är inte konsumtion. Här finns också en hel del spekulation. Så köp nu inte allt som stavas råvaror. Hur tänker du? /Claes Hemberg