Gå direkt till textinnehållet

Råvaror i blixtbelysning

(BRASILIEN) De senaste årtiondet har utan tvekan tilllhört tillväxtländerna. Där har börsvärdena vuxit på ett häpnadsväckande sätt. Nu tar dessa länder nästa steg och vi kan tydligt se hur deras ekonomier breddas ytterligare och konsumtionen kommer igång. Då kommer råvaror i fokus. Därför reser jag dit närmaste veckan. Följ rapporterna här.

Tillväxtländernas invånare moderniserar nu snabbt. Det märks tydligt i deras konsumtion, väderingar och framtidsplaner: Det skapar en ny våg av efterfrågan. Vi har sett det i våra svenska verkstadsbolag senaste året. Även IKEA och H&M växer som aldrig förr. Och råvarupriserna är häftigt stigande sedan finanskrisen. Kanske har vi framför oss en annorlunda våg av tillväxt i världen. Därför åker vi just nu till ett av de mest spännande exemplen; som både har råvaror och en egen inhemsk snabbväxande marknad: Brasilien.

För Avanza Bank vill förklara och inspirera vår ekonomiska värd för svenska sparare. Först då tror vi att svenskarna kan bli bäst på att ta hand om sina sparpengar. Något som lär behövas framöver. 2008 besökte vi BRIC-länderna. 2010 närstuderade vi Kina i Shanghai. Nu fördjupar vi oss i råvaror och Brasilien.

Därmed inte sagt att alla människor ska börja spara i råvaror. Allt som glimmar är inte bra sparformer. Vi svenskar har redan råvaror i såväl Sverigefonder som globala fonder. 8 %  av svenskarna sparar dessutom direkt i råvarufonder. Svenskarna sparar även i råvaruaktier i form av Boliden, Lundinbolagen med flera. Men vi på Avanza Bank vill nu läsa på, förstå om och  hur råvaror kan komplettera vårt sparande.

 

Vi ska besöka oljeplattform, stålverk, träffa ekonomer, råvaruanalytiker, Brasilienexperter, råvarukännare, aktieanalytiker, investerare och vrida och vända på fakta. Vi är totalt 25 personer, där majoriteten är helt vanliga privatsparare. Vi ska ställa frågor, ha intressanta diskussioner och möten! Dagligen kommer jag här rapportera besök, analyser, upptäckter och slutsatser. Delta gärna med frågor, åsikter och tankar. http://blogg.avanzabank.se/hemberg/category/ravaror/ Nu far vi!/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord