Gå direkt till textinnehållet

Råvaror i var mans hand

RÅVAROR (7) Råvaruhandeln med vete och korn har bara 200 år på nacken. Vilket har öppnat för att privatpersoner nu kan handla böndernas vete och elbolagets ström. Detta är en central fråga i tillväxtvärlden och en möjlig affär för privatpersoner.

Den riktiga råvaruhandeln med vete och majs började i 1800-talets Chicago. 2007 kom råvaruhandeln till Sverige. Det fungerar som ett försäkring, säger Torbjörn Ivarsson, Handelsbanken, initiativtagare till råvaruhandel i Sverige.

Så här fungerar det: Böndernas skördar varierar i snitt 10% upp och ned. Men den stora överraskningen är priset på vete som kan variera 30-40%. Detta gör att bönderna har svårt att planera sin ekonomi. Skördens storlek går svårt att påverka. Vädret rår vi inte över. Däremot priset går att bestämma i förhand. Det kallas terminshandel. Det började i Sverige först 2007, med hjälp av LRF och Handelsbanken.

Men vem vill sälja terminerna till bönderna? Då är vi ute på riskmarknaden – liksom aktier, räntor och fonder. Därför kan vi handla vete via datorn hemma. Och det fungerar som vilken marknad som helst. Vill många köpa går priset upp. Vill få köpa går priset ned. Bonden blir nöjd. Och även spararen. Och på liknande sätt fungerar handeln i järn, olja, maj och alla andra råvaror. Vad tror du? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord