Råvaror i var mans hand

Publicerat den 10 februari 2011 kl. 14:44

RÅVAROR (7) Råvaruhandeln med vete och korn har bara 200 år på nacken. Vilket har öppnat för att privatpersoner nu kan handla böndernas vete och elbolagets ström. Detta är en central fråga i tillväxtvärlden och en möjlig affär för privatpersoner.

Den riktiga råvaruhandeln med vete och majs började i 1800-talets Chicago. 2007 kom råvaruhandeln till Sverige. Det fungerar som ett försäkring, säger Torbjörn Ivarsson, Handelsbanken, initiativtagare till råvaruhandel i Sverige.

Så här fungerar det: Böndernas skördar varierar i snitt 10% upp och ned. Men den stora överraskningen är priset på vete som kan variera 30-40%. Detta gör att bönderna har svårt att planera sin ekonomi. Skördens storlek går svårt att påverka. Vädret rår vi inte över. Däremot priset går att bestämma i förhand. Det kallas terminshandel. Det började i Sverige först 2007, med hjälp av LRF och Handelsbanken.

Men vem vill sälja terminerna till bönderna? Då är vi ute på riskmarknaden – liksom aktier, räntor och fonder. Därför kan vi handla vete via datorn hemma. Och det fungerar som vilken marknad som helst. Vill många köpa går priset upp. Vill få köpa går priset ned. Bonden blir nöjd. Och även spararen. Och på liknande sätt fungerar handeln i järn, olja, maj och alla andra råvaror. Vad tror du? /claes hemberg