Rusning avskräcker

HQ har stängt idag också. Likvidatorn på HQ bank sägs vara rädd för en okontrollerbar rusning – att alla sparare vill agera samtidigt. Men ju längre han väntar med att öppna banken, desto större lär irritationen och rusningen bli.

Likvidatorn måste förklara sig. 20 000 privatpersoner har sedan i måndags sina tillgångar frusna på HQ bank. Det kan ingen sparare acceptera. Det bryter mot avtalet mellan banken och spararen. Och privatspararna på HQ bank börjar nu med rätta bli rejält irriterade. Jag har talat med flera upprörda. Först och främst vill HQ-spararna ha sina pengar. Men under tiden vill de också ha en förklaring, vad som sker inne på den stängda banken.

Visst har Finansinspektionen återkommande pekat på att banken har gott om kapital för att täcka alla krav. Likvidatorn har också upprepat att stängningen ska ske under ordnade former. Men samtidigt är de fåordiga. Självklart börjar då HQ-spararna ana oråd.

Efter att ha lyssnat runt så är min bild tydlig. Finansinspektionen och likvidatorn anser att det behövs en storbank för att ta hand om stängningen. Storbankerna däremot är inte särskilt intresserade. Storbankerna är däremot tveksamma till att köpa och lägga ned kraft på en i deras ögon snårig historia.

Carnegie som la ett bud på 500 mkr var en för liten bank att ta hand om nedläggningen. Då hade nedläggningen kunnat stjälpa två banker. För att lägga ned en bank med 20 000 sparare kräver både många människor, mycket teknik och kapital, för att på ett smidigt sätt sköta alla stegen.

Vad Finansinspektionen men också likvidatorn befarar är en rusning. För en öppen bank kan inte hindra folk att göra vad de vill med pengarna. Plötsligt kan då en anstormning knäcka rader av olika system. Men en stängd bank kan avvakta. Problemet är att irritationen nu växer bland de 20 000 spararna. Ju längre HQ-bank håller stängt, desto starkare reaktion kan banken vänta sig, när de väl öppnar. Vad tycker du? /claes

Mitt i all denna röra, så bidrog mina ena dotter i går kväll med sin egen galghumor, när jag berättade om likvidatorna bleka insats. Då häpnade min ena dotter: – Varför har de anställt ett lik-vid-datorn?

publicerad
31 augusti 2010
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram