Gå direkt till textinnehållet

”Småbolag luras”

Handla i småbolag låter spännande, men är svårt med många falluckor och överraskande ofta dör handeln helt. Spararen Hans Olsson hörde av sig och är på många sätt rättmätigt besviken. I dag föll hans gamla favorit 29%.

Varje dag gör svenska folket 4 000 aktieaffärer i småbolag. Det är väldigt många affärer med tanke på de små värden som finns där. Totalt finns det 25 000 sparare som handlar i småbolag. Men det räcker inte. Handeln blir ofta för gles, värdena för små, och få erkända analytiker bevakar dem. Utan allt för ofta blir småbolagen skuggan för fula knep.

Spararen Hans Olsson har varit med i aktiehandeln i många årtionden. Han har aktier både som intresse och som ett aktivt sparande. Men allt oftare har småbolagen fått honom att nu bli riktigt irriterad. Nu känner lurad och manipulerad tid till annan. Finansinspektionen borde få extra medel att bevaka dem. I dag kokar han av ilska över styrelsen i Benchmark oil & gas eller som de nu heter Commodity Quest.

Bolaget hade häromsistens lovade bolaget att aldrig mer ta in pengar, i en så kallad emission. Senaste emissionen skulle vara den sista. Hur nu ett bolag kan lova något sådant. Men lovade gjorde de, enligt Olsson. Nu däremot är de ute med emission ingen. Aktien faller och Olsson som lagt rätt mycket pengar i bolaget är milt sagt förargad.

Mina råd till att handla i småbolag:

– Läs vad erkända analytiker säger om aktien. Det finns inga oupptäckta bolag. Det är en myt. Är aktien inte analyserad  av en erkända analytiker så skulle jag undvika den. (Börsveckan är duktiga på småbolag)

– Spara bara små pengar i småbolag. Högst 1% av ditt sparkapital. För i små bolag kan små överraskningar få hemskt stor effekt.

– Är du intresserad av aktier, ha en bred och stabil bas i stora- och mellanstora bolag, eller fonder. Annars chansar du för mycket.

– Se till att handeln kring aktien har volym. Att handeln per dag är  minst tio gånger ditt intresse. Annars kan du snabbt bli inlåst i aktien.

Häromdagen sålde jag aktier ett småbolag. Där har jag 0,3 promille av mina sparpengar. Trots det lilla köpet var sjögången på 5% upp och ned per dag en varning i sig. Just nu har jag inget småbolag. Hur handlar du småbolag? /claes hemberg

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord