Gå direkt till textinnehållet

Tunisami över arabvärlden

Oroligheterna i arabvärlden har också nått Jordanien och nu även Centralasien. Åtminstone har en diktator reagerat. I går aviserade despoten i Kazakstan att nästa val tidigareläggs 2 år. Ett val som kan ge honom presidentposten fram till 2020. 10 000-tals svenska sparare är berörda.

 

I arabvärlden talas det nu om Tunisamin. Det handlar om vågen av förändring som började i Tunisien, spred sig till Egypten och nu även märks i Jordanien vars kung lovar reformer. I Kazakstan däremot har utvecklingen gått andra hållet.

Kazakstan har vuxit kraftigt i svenskarnas fondsparande senaste månaderna. Vid årsskiftet hade svenska folket 500 miljoner kronor där. Det är småpengar i sammanhanget, men under januari ökade nysparandet ytterligare. Kazakstan är däremot inte bara ett spännande råvaruland med omfattande olje- och gasfyndigheter. Eftersom landet har en diktator som ledare med järnhand, finns här även en politisk krutdurk. Med spänningar som nu tilltar.

Till skillnad från den 82-årige egyptiske diktatorn som många nu räknat ut – är kazaken Nazarbayev bara 70 år. Och nu försöker han befästa sin roll som diktator till 2020. Det är innebörden av att han nu tidigare lägger presidentvalet. Diktatorn själv meddelade ödmjukt att han frivilligt förkortar sin nuvarande presidenttid med två år. I praktiken finns ingen som idagläget är tillräckligt stark för att utmana den självvalda presidenten, som även ledde landet under Sovjettiden. Rådet ”Små pengar i små länder”, kanske aldrig har passat bättre. Med tillägget: “särskilt de med små diktatorer”./claes hemberg