USA i ropet

Publicerat den 25 februari 2011 kl. 12:45

USA-fonder är på köptoppen första gången på många år. Oron i Nordafrika märks däremot inte. Utan spararna gör redan små optimistiska köp i regionen, visar februarisiffror.

Det breda börsfallet som inlett året har fått sparare att söka sig till landet som nu varit senast tillbaka till tillväxten. Och de USA-fonder som lockar flest är just amerikanska tillväxtfonder. På köpsidan märks också många olika räntefonder. Med inte traditionella räntefonder där räntan har varit för låg, utan mer företagsobligationsfonder.

Årets inledning med börsfall i Sverige och utomlands har samtidigt fått svenskarna att sälja förra årets vinnare: tillväxtländer men också enskilda regioner som Ryssland- och Latinamerika. Jag tror det är en överreaktion. Lugnar sig bara den tillfälliga börsoron, så kommer tillväxtländerna vara de första att studsa upp.

Få har däremot sålt olje- eller Nordafrikafonder. Orsaken är att de knappt finns i svenskarnas fondsparande. Den lilla reaktion som märkts är små köp i 13 av 16 regionala fonder i Nordafrika.

Svenska fondsparare hoppas istället att oron i världen ska få amerikanrna att ta hem dollar och därmed stärka USA-fonderna. Dessutom kommer nu många positiva tillväxtsiffror från landet, med sin billiga dollar. Och svenska sparare har reagerat – och inte sedan 1990-talet köpt USA-fonder i omfattning vi sett senaste veckorna

Samtidigt visar reaktionen att spararna inte har en djupare, utan mer tillfällig oro. Annars skulle de inte heller välja USA-fonder. Världen har aldrig haft en så bred tillväxt. Och när exempelvis Nordafrika genomgår en överraskande snabb förändring märks det i politisk oro, som hållts tillbaka i årtionden. Men politisk oro brukar vara snabbt övergående. I den ekonomiska termer betyder det däremot inte dagar, utan flera år. Och efteråt kan Arabvärlden mycket väl bli ett nytt tillväxtområde. Vilka fondval gör du nu? /claes hemberg