Gå direkt till textinnehållet
Camilla Linder, Madelene Persson och sittande Gun Österberg arbetar med Lika lön på Swedbank

Kvinnors lönepåslag provocerar

Större löneökningar till kvinnor är enda vägen att få bort ojämställda löner. Det beskriver de fyra storbankerna när de ska förklara läget i den stora satsningen Lika lön i nummer 5 av Finansliv Medlem.

Debatt om Jämställda löner

Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius en debattartikel om jämställda löner i Dagens Samhälle.

Avtalet mellan bankarbetsgivarna och Finansförbundet blev sifferlöst mot att kvinnor och män i bank ska få just jämställda löner. Trots att Lika lön pågått sedan 2011 och trots välvilja från bankerna är målet inte inom räckhåll för 3 av 4 storbanker.

Förklaringen?

I Swedbank fattas de stora summorna som behövs för att rätta till lönerna i ett slag, men samtidigt finns i Nordea enheter som inte lyckats fördela de pengar som ändå avsatts särskilt för Lika lön. I alla banker finns oro för en rekyl, det vill säga att de framgångar som nåtts hittills ska ätas upp i nästa lönerevision – eftersom lönesättande chefer inte i grunden tagit till sig att kvinnors arbete ska värderas lika.

Att kvinnors löner uppvärderas i ett slag verkar alltså provocera.

”För att uppnå jämställda löner behöver kvinnornas löneökningar under en period vara större än männens. Vill man verkligen komma tillrätta med osakliga löneskillnader så får man lov att acceptera det.” Så skriver Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius i en debattartikel i Dagens Samhälle. Det handlar här om att Medlingsinstitutet måste få skarpare uppdrag och verktyg så att kvinnor på svensk arbetsmarknad tillåts ha högre löneökningstakt än män för att komma ur de cementerade strukturella löneskillnaderna på svensk arbetsmarknad. Annars tar det till år 2066 innan män och kvinnor tjänar lika mycket.

/BrittMari Lantto, redaktör Finansliv

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord