Trend: lärande i små portioner

Trend: lärande i små portioner

Har du inte tid att gå en kurs? Då kan mikroinlärning vara något för dig.

Det blir allt ovanligare med veckolånga kurser, eller ens dagslånga. Det som lockar kursdeltagare nu är halvdagsutbildningar – vi anser oss inte kunna vara borta längre än så från jobbet. Och kurser med övernattningar går bort av familjeskäl.

Nu har en ny trend kommit som rimmar utmärkt med vår ovilja att lägga ner för lång tid på att lära nytt – mikroinlärning. Idén går ut på att få kunskapen serverad i mindre bitar, en i taget, varje dag i ett mejl.

Daily Bits Of är ett svenskt företag som gett sig in på den nya marknaden. De har under senaste halvåret fördubblat sina användare till 20 000 personer och har cirka 100 olika kurser.

Kurserna är gratis att gå, och företaget får in pengar genom att vissa av kursskaparna betalar en månadsavgift för att få ha kursen där.

En nyckel till framgång i lärandet är att få inspiration till att snabbt komma igång och träna på den bit man just lärt sig.

– Avsnitten innehåller nästan alltid en uppmaning och exempel på hur man kan omsätta innehållet. Vissa kursskapare har även kopplat på quiz och Facebook-grupper på sina kurser för att öka engagemanget i kursen, säger Niklas Laninge, grundare till Daily Bits Of.

Text: Åsa Berner

publicerad
17 augusti 2015
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram