Gå direkt till textinnehållet

Hon fixade 300 sängar till asylboende – inom 24 timmar

Pernilla Thunblad är projektledare för hållbarhet på SBAB, som vill att alla medarbetare nästa år ska kunna välja att jobba volontärt ett par dagar per år. Själv ordnade hon rekordsnabbt fram 300 sängar till asylsökande.

Hallå där Pernilla Thunblad, hur gick det till?
– SBAB har sedan länge ett tajt samarbete med Stadsmissionen utifrån vårt hållbarhetsfokus och vår mission att bidra till bättre boende och boendeekonomi. En torsdagmorgon i oktober ringde Stadsmissionen och frågade om vi kunde hjälpa till akut. De samarbetade med Stockholms kommun i att snabbt sätta upp ett korttidsboende i Älvsjö för asylsökande barnfamiljer. Det är ett transitboende där familjerna bor i max tre nätter. Nu behövde de inom 24 timmar 300 sängar, madrasser och sängkläder.

Du hade fixat det till eftermiddagen. Hur gjorde du?
– Jag pratade genast med vår vd för att höra om vi kunde hjälpa till med detta och fick ok, sen var det bara att ringa i raketfart. Var handlar man inte alltför dyra sängar som är lätta att hantera och som kan levereras direkt? Allt var tvunget att fungera i ett svep med inköp, leverans och logistik.

Du slog rekord i att arbeta smart med fart?
– Det är härligt att få hjälpa till och kunna göra samhällsnytta. Jag har sedan dess arbetat som volontär på boendet, och sett att insatsen gör nytta. Flyktingarna behöver hjälp med många praktiska detaljer, och själv fick jag agera chaufför in till Centralen. I vårt CSR-arbete jobbar jag nu med en portal för att alla medarbetare hos oss nästa år ska kunna välja att arbeta volontärt två dagar per år.

Text: BrittMari Lantto

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika

Mest läst