Gå direkt till textinnehållet

Avanzas vd: »Bitcoin är ett intressant fenomen som en hedge mot inflation«

Hypen kring bitcoin fortsätter. Avanzas vd Rikard Josefson säger till Finansliv att bitcoin kan komma att bli en permanent tillgång som folk vill investera i för att inflationsskydda sina tillgångar.

Nyligen passerade kryptovalutan 50 000 dollar och handlas nu kring ett marknadsvärde på totalt 1000 miljarder dollar.

Rikard Josefson, vd Avanza, säger att han själv hör till dem som tidigt avfärdade bitcoin som en “konstig hype som snart kommer försvinna”, till att ha ändrat uppfattning.

– Jag kan konstatera att man från 2017 fram till i dag har fått lägga lite energi på att försöka förstå bitcoin och hur tillgången fungerar.

Att intresset nu ökar hänger främst ihop med att uppfattningen om bitcoin är på väg att förändras – från ett betalningsmedel till att bli mer som guld, anser Rikard Josefson.

– Bitcoin är ett intressant fenomen som en hedge mot valutor och inflation. Bitcoin har ett maximalt utbud, det kommer aldrig att finnas mer än 21 miljoner. Så oavsett vad man tycker om tillgången så går det inte längre att negligera. Om en majoritet kommer överens att det har ett värde så har det ett värde, säger han.

Samtidigt har det varit betydligt tystare om bitcoin bland svenska banker och fintechs. Enligt Rikard Josefson beror det delvis på att det finns få börser i Sverige för bitcoin-handel, men också att det går ganska smidigt att handla kryptovalutan på de plattformar som finns globalt.

Hos Avanza och Nordnet hänvisas kunderna till att köpa certifikat med bitcoin som underliggande tillgång. Intresset har under en längre tid blivit allt större, enligt Rikard Josefson.

– Jag tror sannolikheten är högre nu än tidigare att bitcoin kommer bli en permanent tillgång som folk vill investera i för att inflationsskydda sina tillgångar, säger han och fortsätter.
– Jag tror också att vi fortfarande befinner oss i början av den inlärningskurvan.

Att starta en börs för bitcoin-handel tycks som en ganska lågt hängande frukt för er som nätmäklare. Överväger ni att lägga till relaterade tjänster och produkter?

– Vår policy är att vi aldrig pratar om våra planer framåt, utan vi kommenterar bara det vi har gjort. Men vi handlar 13 certifikat med krypto som underliggande i dag.

Men hur nära följer ni marknadsutvecklingen?

– Vi följer den oerhört noga. Om utvecklingen går åt ett visst håll så skapar det kundefterfrågan och då måste vi kunna tillfredsställa den efterfrågan, vilket vi i dag gör med certifikat med krypto som underliggande.

En stark trend senaste året är att en rad bolag har börjat lägga till bitcoin på balansräkningen, däribland Tesla, Square och Microstrategy. Hör bitcoin hemma på balansräkningen?

– Om Elon Musk tror att bitcoin är framtiden som ett inflationsskydd, då är det klart att det är en tillgång han tycker att Tesla ska ha på sin balansräkning, säger Rikard Josefson.

När det gäller innovation och teknikutveckling på finansmarknaden ligger USA ofta lite före Europa, enligt Rikard Josefson. Så har fallet även varit i företags acceptans av bitcoin, men han utesluter inte att trenden kommer till Europa.

– Jag säger inte att det inte kommer hända. Om det blir en etablerad tillgång som finansmarknaden tycker är rumsren så kommer alla att investera i det på ett eller annat sätt.

Läs ett längre reportage om bitcoins utveckling i Finansliv nummer 4 2021 som kommer ut 29 april.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord