8 av 10 banker vill samarbeta med fintechbolag
Åtta av tio banker ser fintechbolag som samarbetspartners, visar Capgeminis World Payments Report 2016.

8 av 10 banker vill samarbeta med fintechbolag

Svenskarna väljer i allt högre utsträckning bort kontanter. De nya betalvanorna, liksom nya regler på betalningsområdet, tvingar bankerna att hitta nya samarbeten med fintechbolag. Åtta av tio banker ser fintechbolag som samarbetspartners, visar Capgeminis World Payments Report 2016.

Antalet betalningar utan kontanter ökade i Sverige med 8,1 procent under 2014 och uppgick till totalt 3 414 miljoner transaktioner. För den största ökningen står betalningar med konto- och kreditkort, men även realtidsbetalningar som Swish.
Varje år genomför svensken i genomsnitt 220 transaktioner med kort, vilket är en mycket hög siffra internationellt sett. Sverige placerar sig på plats 7 på topp-tio-listan över länder med flest icke-kontanta betalningar per invånare. I topp ligger USA, följt av Finland och Nederländerna.
– Sverige ligger sedan länge i framkant när det gäller korttransaktioner,digitala betalningssätt och användarvänliga fintechtjänster. Internationellt sett står checkar fortfarande för 12 procent av alla betalningar som inte görs kontant, säger Andreas Artelius, betalningsexpert på Capgemini consulting.

Potentialen hos realtidsbetalningar är stor, men många banker har stora behov av att förnya sina tekniska system. Capgemini har intervjuat beslutsfattare inom banker globalt, och bland dem svarar 86 procent att detta är bankernas största utmaning.
Nya regleringar som Betaltjänstdirektivet, PSD2, ställer också krav på en ökad öppenhet hos bankerna. I och med det nya EU-direktivet förlorar bankerna ensamrätten till kund och kontonummer, vilket i förlängningen kan innebära att man tappar slutkundsrelationen.

Sju av tio banker i undersökningen anser att fintechbolag utgör det största hotet mot deras verksamhet, men samtidigt svarar åtta av tio att de ser fintechbolag som potentiella samarbetspartners.
– Bankerna sitter på tillgångar och data som fintechbolagen drömmer om, allt från balansräkningar och kunder till omfattande strukturer för att hantera compliance. Fintechbolagen i sin tur har snabbheten och en kunskap om kundnytta som bankerna gärna vill ta del av, säger Andreas Artelius.

Text: Åsa Berner
Foto: Istockphoto

publicerad
24 oktober 2016
Sista chansen att anmäla sig! Snart är det dags för #finansloppet igen! På fredag är sista anmälningsdagen. Gå in på finansliv.se och boka din plats!
NY SPONSOR. @naprapatlandslaget är på plats när branschen springer Finansloppet den 5 september!
NY SPONSOR. @nicks.se är på plats och delar ut chokladbars till alla som springer Finansloppet den 5/9 på Stockholms stadion.
NY SPONSOR. Nu är det klart - @thenaiainitiative är på plats och delar ut dryck till alla som springer Finansloppet.
Den 5 september springer branschen Finansloppet. ✔️Start och mål på Stockholms Stadion. ✔️3,8 km i Lill-Jansskogen. ✔️Picknick och branschmingel efter loppet. ✔️Spring, jogga eller promenera i skogen. www.finansloppet.se #finans #löpning #bank #försäkring
Anmälan är öppen! #finansloppet2019
Följ @Finansliv på Instagram