Nu kan kunder kopiera de bästa PPM-spararnas portföljer

Nu kan kunder kopiera de bästa PPM-spararnas portföljer

Pontus Kristiansson är grundare och VD av Kollektiva.se som erbjuder en tjänst där kunder kan jämföra avkastningen på sitt PPM-sparande med andras. 

Varför startar du den här tjänsten?

– Jag har varit egen företagare i internetbranschen i 15 år och stått vid sidan om och förundrats över hur systemet fungerat. Det finns för många mellanhänder som vill rekommendera folk dyra produkter snarare än bra produkter.

Vilket utrymme fyller ni på marknaden?

– Man kan kalla det vi gör för crowdsourcad rådgivning. Vi har tagit bort mellanhänderna. Vi bygger Sveriges största multi-manager-fond. Vi kan ha hundratusentals managers som arbetar gratis.

Hur fungerar det?

– Man ansluter sig till tjänsten kostnadsfritt på kollektiva.se. Sedan loggar man in mot pensionsmyndigheten med sitt bank-id. Det gör att vi kan hämta information om kundens ppm-sparande. Sedan jämför vi alla som ansluter sig per generation och filtrerar ut de sparare som har visat sig ha haft allra störst avkastning i snitt sedan de började. De får de vara med i undergruppen ”De bästa”. Vi sammanställer hur de bästa just nu placerar sina ppm- pengar och presenterar det för övriga, som med en knapptryckning kan kopiera portföljen.

Hur påverkar Kollektiva branschens aktörer?

– Vi bryr oss om vad spararna tycker snarare än vad branschen tycker. Det vi slår mot är ju rådgivarledet. Vi tar makten från rådgivarna så att de inte kan tjäna pengar på att rekommendera den ena eller andra fonden och ofta missleda spararna att välja fel fonder.

Vad har ni för tidplan?

– Vi lanserade den 17 augusti och siktar på 100 000 andvändare inom ett år.

Unn Edberg

publicerad
10 augusti 2015
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram